Остри разпределителни валове в автомобила. Характеристика и предназначение.

9 юли 2024, 11:20

Острите разпределителни валове са добре познати на механиците, подготвящи автомобили за моторспорт. Какъв е феноменът на тази модификация и какво всъщност дава тя?

Остри разпределителни валове

Разпределителният вал играе много важна роля. Независимо от типа на двигателя: OHC или OHV, неговата задача е една и съща: в зависимост от зададеното газоразпределение, той се върти, задвижвайки клапаните, отговарящи за входа на въздух или изхода на отработени газове от горивната камера.

Острите разпределителни валове драстично променят характеристиката на работа на двигателя. Гърбиците на вала са именно “заострени” (по-големи), благодарение на което клапаните могат да се отварят малко по-широко, отколкото при фабричните разпределителни валове.

Монтаж на остри разпределителни валове. Струва ли си?

Модификацията е много известна в моторспорта. Работата на двигателя, особено на ниски обороти, претърпява драстична промяна. Това е характерна ситуация, произтичаща от по-голямата нужда от гориво и въздух.

Попитахме механик дали промяната е “черно-бяла”, или може да се намери приложение на такива валове и в автомобили за ежедневно шофиране.

“В случая на автомобили, изградени за моторспорт, това е много добра модификация, която може да повиши мощността с 10-15%. Автомобилът определено променя характеристиката на работа и придобива “енергичност”. Що се отнася до ежедневните автомобили, разбира се, те могат да бъдат модифицирани по този начин, но според мен не си струва. Забележимият ефект е при по-високи обороти, автомобилът може да се държи по-малко културно на ниски обороти, така че в крайна сметка до известна степен губим полезността и комфорта на автомобила за ежедневно шофиране”, каза ни Пьотр Пиенчук, механик от тунинг работилница в Кобилка край Варшава.

Към това се добавят и разходите. Пьотр спомена, че използването на остър вал често ще изисква препрограмиране на контролера на двигателя, за да се адаптира сместа и просто да не се повреди двигателят. Това от своя страна често изисква съвсем различен ECU.

Подобно мнение, макар и малко разширяващо темата, имаше механик, специализиран в автомобили BMW и колекционер на тази марка, Марчин Цибулски от Пясечно.

“Острите валове се срещат в различни конфигурации с различни параметри. Те се определят от ъгъла на едновременно отваряне на клапаните и хода. Можете да купите валове, които са по-остри от серийните, но не крайно, а можете да купите напълно остри валове, които изцяло променят характеристиката. Например, в моята Alpine E30 фабрично има по-остър вал и изобщо не се усеща разлика. Клиентът, избирайки вал, сам решава какво получава за сметка на какво”, каза Марчин.

“Най-голямата разлика е, когато имате в колата окабеляване и компютър тип Standalone. Острият вал тогава позволява различни възможности, например да се сложи регулируемо разпределително колело и леко да се променя запалването”, добави след малко.

Струва ли си да се препоръчва тази промяна?

Обобщавайки, острите разпределителни валове са модификация, която може значително да повлияе на характеристиката на работа на двигателя и да подобри неговите показатели. Остава въпросът дали си струва да се препоръча тази модификация на клиентите. Цената на острите валове, разбира се, ще зависи от модела и параметрите, но с това не свършва преработката: допълнително ще е необходимо препрограмиране на контролера на двигателя, което е доста скъп процес, изискващ допълнителни специалисти.

“Лично аз не бих препоръчал такава операция за клиенти, които искат да карат такъв автомобил ежедневно. Има много повече възможности за увеличаване на мощността на двигателя, които изискват много по-малка намеса в двигателя, например нова изпускателна система, всмукателна система или дори чип тунинг”, добави Пьотр.

“Друго нещо е при автомобили, подготвяни за моторспорт. Не мога да си представя да не се инсталират остри валове в комплексно преработван за писта автомобил, който трябва да служи за постигане на възможно най-добри времена и извличане на възможно най-голяма мощност, вписвайки се в нормите на правилниците, т.е. например касаещи обема от атмосферен двигател”, заключи накрая механикът.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!