Нова странична въздушна възглавница от ZF LIFETEC може да увеличи зоната на деформация в пътническото отделение

10 юли 2024, 8:00

Двустепенна странична въздушна възглавница от ZF LIFETEC използва милисекундите преди неизбежен сблъсък, за да изгради ценно разстояние и по-добре да защити пътниците. Pre-Crash Dual Stage Side Airbag (Dual Stage SAB) задейства първия си етап около 200 милисекунди преди сблъсъка и избутва пътниците на няколко сантиметра навътре в интериора на автомобила, далеч от очакваната точка на удар. Благодарение на това спечелено пространство, действителната странична въздушна възглавница с втория етап може да развие пълния си защитен ефект по време на сблъсъка.

Според Euro NCAP страничните сблъсъци съставляват около една четвърт от всички инциденти в Европа. Асоциацията също така посочва, че страничните сблъсъци са втората най-честа причина за смърт и сериозни наранявания. Причината за това е, че има малка зона на деформация при страничен удар, което може да доведе до дълбоки проникващи деформации на пътническата кабина. Затова сериозни наранявания на главата и гърдите са често срещани. Освен това страничните удари не са непременно свързани с инциденти между два автомобила; например, в сценария на удар в стълб, колите се сблъскват с дървета, стълбове или улични лампи след странично поднасяне, което също може да доведе до значителни наранявания на пътниците в автомобила.

60 милиметра могат да спасят живот

“Ние разработваме Pre-Crash Dual Stage Side Airbag, защото сме убедени, че в случай на страничен удар, милисекундите преди неизбежен сблъсък са голямо предимство за безопасността”, обяснява Харалд Луц, старши вицепрезидент по глобален инженеринг в ZF LIFETEC. “Нашата функция за предварителен сблъсък предлага възможност за създаване на ценно пространство, което последващата странична въздушна възглавница може да използва за оптимална защита.”

За функцията за предварителен сблъсък ZF LIFETEC използва съществуващата система за придобиване на сигнали на автомобила. Това дава на производителите на автомобили възможност да интегрират системата в тяхната сензорна инфраструктура. След съответен сигнал, който открива неизбежен сблъсък, първият етап на Dual Stage SAB се задейства 200 милисекунди преди изчисления сценарий на сблъсъка. Като допълнителна функция на страничната въздушна възглавница, тази въздушна възглавница избутва пътниците около 60 милиметра към вътрешността на автомобила – т.е. далеч от вратите – преди вторият етап на страничната въздушна възглавница и други ограничителни системи като въздушни възглавници и обтегачи на колани да бъдат задействани от действителния удар. Пространството, създадено от първия етап на Dual Stage SAB, се използва от втория етап с класическата странична въздушна възглавница, която вече се е позиционирала правилно и сега се надува между пътниците и проникващата врата.

Два инфлатора, една възглавница

За да осигури контролирано управление на отделните етапи, ZF LIFETEC използва два инфлатора за пълнене на двучастната възглавница. Хибриден инфлатор довежда въздушната възглавница в позиция и пълни камерата за предварителен сблъсък от около 20 литра преди действителния удар. Камерата се пълни бавно за 30 милисекунди, тъй като премества хората далеч от инцидента възможно най-плавно. Друг, изключително пиротехнически инфлатор пълни 18-литровата втора камера на въздушната възглавница за 10 милисекунди скоро след удара. За да се избегне конфликт на налягането между двете камери, камерата за предварителен сблъсък, която се пълни първа, се вентилира отново чрез задействащ се клапан. Втората камера, която представлява класическата странична въздушна възглавница, тогава има значително по-голямо пространство на разположение и може да предложи подобрена защита в посока на проникващите странични части на автомобила.

Камерата за предварителен сблъсък е следователно допълнителна функция, която помага за оптимизиране на ефекта на страничната въздушна възглавница. Системата е проектирана да функционира като конвенционална странична въздушна възглавница в случай на инцидент, ако електрониката на автомобила не открие сигнал за предварителен сблъсък.

ZF LIFETEC планира да разработи Pre-Crash Dual Stage Side Airbag до приложна зрялост в следващите няколко години. Системата вече е доказала своята функционалност в няколко теста, включително тестове с шейна, които разгледаха по-отблизо сложния сценарий на удар в стълб. В по-нататъшните стъпки на разработка, ZF LIFETEC ще продължи да усъвършенства взаимодействието между въздушните възглавници за предварителен сблъсък и страничните въздушни възглавници. Дизайнът за различни размери на пътниците също играе роля тук, както и ефектът в различни позиции на седене – като комфортната позиция по време на високо автоматизирано шофиране.

Страничната въздушна възглавница с двустепенен предварителен сблъсък е интегрирана в седалката и може да бъде реализирана във всички класове автомобили, при условие че е налична необходимата сензорна технология за функцията за предварителен сблъсък. “Пътната карта на Euro NCAP 2030 вече изброява функционалности за предварителен сблъсък. Предвидимо е, че автомобилите, оборудвани с нашата технология, ще получат съответен плюс в рейтинга”, каза Луц.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!