Киберсигурност и бъдещето на автомобилната индустрия

12 юли 2024, 8:14

Киберсигурността е термин, който се свързва по-скоро с ИТ индустрията, отколкото с автомобилната. Технологията обаче се е настанила трайно в автомобилите, а всички нейни аспекти са както положителни, така и застрашени.

Киберсигурност в автомобилната индустрия

Личните автомобили все по-често напускат заводските врати с електронни системи за управление. Steer-by-wire или електрифицирани спирачни системи вече не са новост, но могат да бъдат и потенциална заплаха и примамлива цел за хакери. Колкото по-малка е осведомеността, толкова по-голям е рискът.

Към това се добавя и директната връзка на автомобила с интернет или дори индиректната връзка на мултимедийните системи с мрежата чрез мобилни телефони. Нека добавим още пикантност: дори простите превозни средства без много напреднали мултимедийни системи вече използват всякакви видове свързаност, като например системата за мониторинг на налягането в гумите или диагностичния модул, предоставящ информация за автомобила.

Колко важен е този аспект беше проверено през 2015 г. Доста шумен инцидент, при който учени бяха в състояние дистанционно да контролират някои функции на превозното средство, се превърна в болезнен опит както за потребителите, така и за самите пионери в автомобилната индустрия. Ситуацията принуди производителите да предприемат действия за защита на автомобилите от нежелани атаки в мрежата.

“Осъзнавайки, че потребителят на автомобила не е необходимо да има знания за евентуалните заплахи за цифровата сигурност, ние въведохме принципа на минимален достъп. Това означава, че потребителят на превозното средство има минимални права и не може свободно да управлява всички функции в превозното средство. Когато разработваме нашите системи, ги проектираме така, че шофьорът да получава достъп до конкретно устройство в превозното средство само за времето, необходимо за използване на дадената функция. Например, в автомобилите производителите рядко поставят магазини за приложения, а шофьорът има достъп само до фабрично инсталирания софтуер. Прилагайки такъв подход, сме сигурни, че в резултат на грешка в използването или в резултат на неконтролиран достъп няма да възникне никаква пробив в сигурността на автомобила”, обяснява Дариуш Мрук, директор на Техническия център на Aptiv в Краков.

Лесно е да се направи извод, че киберсигурността трябва да върви изцяло ръка за ръка с технологичното развитие в автомобилната индустрия. Това също създава възможност за много разработчици на софтуер да си сътрудничат с индустрията и постоянно да подобряват защитната бариера, която би затворила потенциалните вратички за хакери. В крайна сметка, атака срещу автомобил може да има много сериозни последствия и дори да доведе до опасни инциденти, особено ако електрифицираме кормилните или спирачните системи в автомобилите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!