MAN и E.ON ще изградят мрежа от зарядни станции за камиони в Европа

15 юли 2024, 8:19

Електрическите камиони нямат право на съществуване без подходяща инфраструктура. MAN и E.ON, две големи марки, предприеха сътрудничество, за да увеличат броя на зарядните станции и да отговорят на новите пазарни реалности.

Мрежа от зарядни станции за камиони

Планираната инфраструктура е доста голям крайъгълен камък за електрификацията на транспортната индустрия. В цяла Европа ще бъдат изградени 400 зарядни станции на 170 различни локации. В по-голямата си част станциите ще бъдат разположени на територията на сервизите за камиони MAN, но потребителите на всички модели и марки ще могат да ги използват.

Най-много зарядни станции ще бъдат изградени в Германия: там ще бъдат цели 125. Останалите ще бъдат разпределени на територията на Австрия, Великобритания, Италия, Дания, Чехия, Унгария и Полша.

“Европа си постави за цел да намали с 90% емисиите от тежкотоварни превозни средства до 2040 година. Ключът за постигането на тази цел е електромобилността. Инвестираме интензивно в инфраструктура за електрически товарен транспорт, за да определим посоката за устойчива логистика и екологични вериги на доставки. Почти всички основни производители в момента концентрират своите цели за развитие върху електромобилността. За да направим окончателния пробив, се нуждаем от високоефективна зарядна инфраструктура, проектирана в европейски мащаб. Радваме се, че заедно с MAN можем да бъдем лидери в тази област”, каза Леонард Бирнбаум, председател на управителния съвет на E.ON.

Станциите ще бъдат изградени модулно. Първо ще бъдат изградени точки за зареждане с мощност 400 kW, които могат да заредят около 300 километра за 45 минути. Първите 80 точки ще бъдат изградени до края на 2025 година.

Инфраструктура не без причина

MAN инвестира в инфраструктура за зарядни станции не без причина. До края на 2024 година се планира производството на камиони с дневен пробег до 800 километра. От своя страна, през 2025 година ще бъде проведена модернизация на електрическите градски автобуси, а от конвейера ще слязат първите туристически автобуси “на ток” на немската марка.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!