Горивен резервоар с въглероден филтър – симптоми на повреда и начин за ремонт

26 август 2024, 12:24

Системата за рециркулация на горивни пари има за цел да защити околната среда, да предпази шофьора и пътниците от отравяне с горивни пари, както и да предотврати експлозия на горивните пари. Горивният резервоар с въглероден филтър е най-важната част от системата за рециркулация на горивни пари. Може ли да се повреди? Какви са симптомите на неизправност? Ще попитаме експерт.

HELLA

“Горивният резервоар с въглероден филтър е ключов елемент на системата за рециркулация на горивни пари, който има съществено значение за изпълнението на изискванията за емисии в моторните превозни средства. Благодарение на това решение, което е интегрална част от системата за регулиране с ламбда сонда, е възможно ефективно разделяне и съхраняване на летливите въглеводороди преди тяхното изгаряне”, обяснява Роман Виержбовски, категори мениджър от фирма FORVIA.

Системата за рециркулация на горивни пари се състои от електромагнитен клапан и контейнер с въглероден филтър. Електромагнитният клапан и въглеродният филтър са монтирани в двигателния отсек. Регенерационният клапан най-често се монтира при всмукателния колектор. Въглеродният филтър се поставя най-често в калника на автомобила, в специален, херметически затворен контейнер.

Електромагнитният клапан се управлява от компютър, контролиращ работата на двигателя. Необходимо е свързване на електромагнитния клапан с компютъра чрез захранващо-сигнален проводник.

HELLA

Към контейнера с въглероден филтър са свързани три тръби:

  • Тръба за вентилация на горивния резервоар;
  • Тръба от всмукателния колектор преди дросела;
  • Тръба от всмукателния колектор след дросела.

Как работи системата за абсорбиране на горивни пари?

Горивните пари се образуват, когато горивото е горещо. Горивото се нагрява от външната температура на въздуха, от електрическата горивна помпа в резервоара или от инжекционната помпа, която го компресира – ако горивото не е изгорено и се връща в резервоара.

“Резервоарът с въглероден филтър е свързан със системата за вентилация на горивния резервоар чрез тръба за компенсиране на налягането. Когато системата за ламбда регулиране е активирана, тактовият клапан отваря тръбата между всмукателната тръба и резервоара с въглероден филтър, позволявайки засмукване на въздух от околната среда през активния въглен. Този процес позволява повторно въвеждане на отделеното гориво в двигателя и системата за подготовка на сместа, осигурявайки оптимален състав на горивно-въздушната смес”, обяснява Роман Виержбовски.

Симптоми на повреда на резервоара с въглероден филтър

Теоретично, резервоарът трябва да издържи минимум 15 години, но това може да варира.

“Както почти всеки компонент на превозното средство, такъв резервоар може да се повреди. Симптомите могат да включват неправилен поток в системата за вентилация на горивния резервоар, което може да доведе до увеличени емисии на вредни вещества в атмосферата и забележима миризма на бензин. Причините могат да бъдат от липса на правилно управление от контролера, през повреда на тактовия клапан, до механични повреди от катастрофа или повредени тръби”, обяснява Роман Виержбовски. “Затова редовният контрол и поддръжка са изключително важни за правилната работа на превозното средство и спазване на нормите за емисии, което се отразява на опазването на околната среда и здравето на хората.”

Как да проверим резервоара с въглероден филтър?

Проверката трябва да включва:

  • Проверка за механични повреди на резервоара
  • Проверка на херметичността и закрепването на маркучите
  • Проверка на свързването на захранващо-сигналния проводник и връзките в тактовия клапан
  • Проверка на масата и захранващото напрежение на връзките на тактовия клапан с осцилоскоп

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!