Volkswagen Golf V не пали – потенциална причина

27 август 2024, 12:47

В някои екземпляри на Volkswagen Golf V с двигател 1.9 TDI възникват трудности при стартиране на двигателя, независимо от неговата температура. Една от възможните причини може да бъде повреден сензор за налягане във всмукателния колектор.

Същевременно в паметта за грешки на контролера на двигателя може да бъде записан код за грешка 17036 “Твърде ниско референтно напрежение на сензор B”. Повреденият сензор за налягане във всмукателния колектор може да наруши захранването от контролера на двигателя и да бъде отговорен за записа в паметта за грешки.

В такъв случай трябва да се провери напрежението на сензора с помощта на подходящо измервателно устройство, използвайки схемата на окабеляване на превозното средство. В първия етап на теста е важно сензорът за налягане във всмукателния колектор да бъде свързан към кабелния сноп.

Напрежението на сензора, плюса и масата се измерват директно на елемента. То трябва да бъде 5 V след включване на запалването. Ако тази стойност е по-ниска от 5 V, компонентът трябва да се изключи от кабелния сноп. Захранващото напрежение трябва да се провери отново без сензора на конектора на кабелния сноп. Ако напрежението сега е 5 V, сензорът е повреден и трябва да се подмени (номер на резервната част Hella: 6PP 009 400-471).

След отстраняване на причината за неизправността трябва да се изтрие паметта за грешки, а след това да се проведе пробно пътуване.

Забележка: Съветът се отнася за превозни средства с година на производство 2005-10. Винаги трябва да се спазват инструкциите за ремонт на производителя на превозното средство.

източник: HELLA TECH WORLD

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!