Астрономически ръст на цените. Независимите сервизи ще се борят за оцеляване.

17 септември 2024, 8:35

Резултатите от проучване, публикувано по време на изложението Automechanika във Франкфурт, хвърлят светлина върху бъдещето на пазара за ремонт на превозни средства в Европа. Въпреки че звучи като тема за експерти, всъщност засяга всеки от нас – защото практически всеки е трябвало някога да даде колата си в сервиз. А сега да си представим, че такова посещение ще бъде много по-скъпо.

Ремонтите на автомобили стават все по-скъпи

Нека се поставим в типична ситуация – нещо в колата се поврежда. За повечето от нас ремонтът обикновено означава няколко дни без кола и определен, макар и възможен за понасяне, разход. За съжаление, ситуацията може да се влоши. Според проучване, подготвено от фирмите Alix Partners и Berylls съвместно с брюкселските организации CLEPA и FIGIEFA, цените на ремонтите могат да се повишат значително, и всичко това поради възможното доминиране на оторизираните сервизи и все по-големите бариери, с които се сблъскват независимите сервизи.

Защо? Съвременните автомобили все по-често са по-скоро “цифрови”, отколкото “хардуерни”. Към това се добавят нови разпоредби, които имат за цел да подобрят безопасността, но същевременно ограничават достъпа на независимите сервизи до ключови данни, техническа информация и резервни части. Ефектът за шофьора? По-голяма зависимост от оторизираните сервизи, които не винаги са достъпни като цена.

Бъдещето на независимите сервизи

В проучването е анализирана ситуацията на пазара за ремонти до 2035 година в седем страни (Германия, Франция, Великобритания, Полша, Италия, Норвегия). Показани са два потенциални сценария. В първия производителите на автомобили стават още по-доминиращи, което води до драстично увеличение на цените. В такъв случай, до 2035 година разходите за ремонти могат да достигнат астрономическите 197,9 милиарда евро. Това е с 35 милиарда повече от базовия сценарий, което със сигурност ще се отрази на портфейлите на шофьорите.

Вторият сценарий е по-оптимистична визия, при която пазарът остава балансиран, а достъпът до части и технически данни е равен както за оторизираните сервизи, така и за независимите. В такъв случай разходите за ремонти могат дори да паднат до 159,8 милиарда евро, което от своя страна ще ускори развитието на електрическите автомобили и ще благоприятства екологията и устойчивия транспорт.

Части само за избрани?

Едно от най-важните предизвикателства за независимите сервизи е достъпът до резервни части. Все повече компоненти са достъпни само при производителите на автомобили, а тяхният монтаж изисква специализиран софтуер, който допълнително повишава разходите за ремонт. Въведените през юли 2024 година нови разпоредби относно киберсигурността вероятно ще направят тази ситуация още по-трудна. От друга страна, достъпът до техническа информация, който теоретично би трябвало да бъде гарантиран от закона, често е ограничен или предоставян в сложни формати, което забавя ремонтите и генерира ненужни разходи. В случай на софтуерни актуализации, независимите сервизи често трябва да използват остарели инструменти вместо съвременни решения.

– За да могат потребителите да продължат да имат свободата да избират къде искат да обслужват колите си, са необходими солидни разпоредби, които да вземат предвид киберсигурността, достъпа до технически данни и резервни части – казва Франк Шлехубер, старши консултант по пазарни въпроси в CLEPA. Звучи доста технически, но става въпрос за прости неща: имаме право да избираме къде да ремонтираме колите си, а цените на сервиза не би трябвало да ни изненадват.

Производителите на автомобили получават все по-голямо предимство благодарение на законите, защитаващи техните интереси. Това обаче поставя потребителите в трудна ситуация. Затова е необходимо законодателите да реагират и да създадат правна рамка, която да осигури равен достъп до резервни части и технически данни, независимо дали използваме оторизиран сервиз или независим.

Ключово в този контекст е удължаването и ревизията на регламента за блокови изключения в автомобилната индустрия (MVBER), който след 2028 година трябва да гарантира достъпността на резервни части за независимите сервизи. Важни са също промените в разпоредбите относно типовото одобрение, които трябва да вземат предвид новите заплахи, свързани с киберсигурността, както и достъпа до данни за ремонти и обслужване.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!