Тези компании сключиха споразумение. Касае рециклирането на гуми.

14 октомври 2024, 15:17

Три големи компании обявиха подписването на споразумение, чиято цел е създаването на затворен цикъл на производство на гуми. Корпорациите искат да разработят мащабируем и устойчив модел на верига за доставки, който ще позволи преобразуването на използваните гуми в нови.

Създаденото партньорство трябва да комбинира силните страни на трите заинтересовани компании: опита на Bridgestone в производството на гуми, иновативната технология за пиролиза на Grupo BB&G и производствените възможности на Versalis в областта на еластомерите. Компаниите ще работят заедно върху развитието и внедряването на нови технически решения, за да създадат ефективна екосистема за бъдещо рециклиране на използвани гуми в търговски мащаб.

Как ще изглежда сътрудничеството? Накратко: излезлите от експлоатация гуми (ELT) ще бъдат подложени на процес на пиролиза, разработен от Grupo BB&G. Този процес позволява възстановяването на ценно пиролизно масло (TPO) от гумите в търговски мащаб. След това това масло ще отиде във Versalis, където ще бъде използвано за производство на висококачествени еластомери. Накрая, Bridgestone ще използва тези еластомери за производство на нова партида гуми, затваряйки по този начин цикъла.

Подходът към рециклирането на гуми постепенно се вписва в глобалните тенденции за устойчиво развитие и кръгова икономика. Благодарение на сътрудничеството между Bridgestone, Grupo BB&G и Versalis, използваните гуми могат да получат “втори живот”, което може действително да допринесе за намаляване на количеството отпадъци и опазване на околната среда.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!