Шофиране и спиране в дъжд – съвети от Textar

16 октомври 2024, 17:05

С настъпването на есента и по-честите валежи е важно да се припомни на шофьорите за навиците, свързани с безопасността на шофирането, особено що се отнася до спирачната система на превозното средство. В период, когато метеорологичните условия могат рязко да се променят, Textar подчертава значението на внимателното и разумно шофиране по мокра и хлъзгава настилка.

Неблагоприятните метеорологични условия, като дъжд, са честа причина за пътни произшествия. Внезапният порой, но също така и ръмежът или влагата от мъглата могат значително да повлияят на сцеплението на гумите, особено когато водата се смесва с масла и други замърсявания, събрани на повърхността на пътя. Това увеличава риска от подхлъзване и загуба на контрол над превозното средство.

Спирачната система без съмнение е най-важният елемент на активната безопасност на всяко превозно средство. На мокра настилка спирачките няма да осигурят толкова бърза и ефективна реакция, както на суха. Това може да доведе до опасни ситуации и да има сериозни последствия.

Съвети за шофиране в дъжд

За да се избегнат проблеми, по време на шофиране в дъжд си струва да се помнят няколко съвета. Особено внимание трябва да се обръща в първите моменти на валежите. Дъждът е най-опасен в началото, когато сместа от мазни вещества, прах и вода на пътя превръща асфалта в изключително хлъзгава повърхност. Друго основно правило е намаляването на скоростта. Независимо от интензивността на валежите, значително се влошават пътните условия и видимостта. Застоялата вода на пътя може също да доведе до аквапланинг, т.е. моментна загуба на сцепление. Забавянето и шофирането със скорост дори под определения лимит могат да спасят от инцидент.

На мокра настилка е добре също да се избягва рязкото спиране. Най-безопасно е постепенно, леко да се намалява скоростта, като се вдигне крака от педала на газта, вместо рязко да се натиска спирачката.

Правилното обслужване спасява живот

Мократа настилка влияе на дължината на спирачния път. Затова е важно шофьорите да анализират условията на пътя, а в случай на дъжд да избягват рязкото спиране. Да подобрят сцеплението на хлъзгави настилки могат също подходящото налягане в гумите и дълбочината на протектора. Освен това препоръчваме редовно да се проверява състоянието на спирачната течност. С времето тя може да абсорбира влага, намалявайки ефективността на действие на спирачната система

– казва Марчин Островски, технически инструктор на марката Textar, водещ световен доставчик на фрикционни материали за спирачни системи.

Правилното обслужване на спирачната система не само увеличава безопасността на шофьора и пътниците, но също осигурява по-добро поведение на превозното средство при всякакви условия. Затова Textar насърчава всички шофьори да се подготвят за есента и да посетят сервиз за проверка на спирачките. В комбинация с разумно поведение на пътя при необичайни обстоятелства това ще помогне да се запази контролът над превозното средство.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!