Clarios инвестира в Altris. Развитие на нисковолтови натриево-йонни акумулатори за превозни средства.

21 октомври 2024, 9:37

Clarios обяви стратегическа инвестиция в Altris, специализирана в технологията на натриево-йонните акумулатори. Целта на сътрудничеството е производството на нисковолтови натриево-йонни (Na-ion) батерии за автомобилния сектор.

Сътрудничество и шансове за развитие на технологията

Сътрудничеството между Clarios и Altris има за цел да задоволи нарастващото търсене на устойчиви решения в автомобилната индустрия, особено в областта на усъвършенстваните нисковолтови захранващи системи. Натриево-йонните акумулатори, използващи лесно достъпни и неконфликтни минерали, са идеално решение за тази цел.

Clarios, произвеждащ всеки трети нисковолтов автомобилен акумулатор в света, ще използва своите знания в областта на системите за управление на акумулатори (BMS) и софтуер за проектиране на система за Na-ion акумулатори. Altris ще се фокусира върху развитието на технологията на натриево-йонните клетки.

Всяко превозно средство, включително хибридни и електрически, изисква нисковолтов източник на енергия за захранване на функции, базирани на софтуер, като управление и спиране чрез проводници, автономни функции и подобрени функции в кабината. Натриево-йонните акумулатори са добре пригодени да отговорят на тези изисквания, като същевременно са устойчиви и лесни за рециклиране.

– Решението под формата на натриево-йонен акумулатор отлично допълва нашето портфолио, съчетавайки се с литиево-йонните и оловно-киселинните опции, за да улови най-добрите характеристики на двете: висока ефективност и по-ниска цена – каза Федерико Моралес-Цимерман, вицепрезидент и генерален директор за глобални клиенти OEM и технологии в Clarios.

Clarios очаква, че инвестицията ще позволи на Altris да започне търговско производство през 2026 година.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!