Съвети за поддръжка на батерията през зимата

14 декември 2020, 7:00

  • Неизправността на батерията може да бъде предотвратена с правилнa поддръжката
  • Неочаквана повреда на батерията е най-често през зимните месеци
  • Covid-19 промени поведението на шофирането и прави повредите на батериите по-вероятни

Батериите губят голяма част от силата си на въртене в студено време, поради което повредата на батерията е най-често през зимата. Лошо работещите батерии често продължават с месеци да стартират двигателя и след това се провалят първия път, когато са изложени на студена нощ. Неочакваните повреди на батерията са скъпи и неудобни, но те могат да бъдат избегнати с правилния подход към поддръжката. Exide Technologies, водещ производител на батерии за оригинално вграждане и афтърмаркет пазара, предлага съвети за поддържане на батерията в отлично състояние през зимните месеци.

Covid-19 промени поведението на водачите. Повече хора работят от вкъщи и правят много по-малко и по-кратки пътувания за бизнес и удоволствие. Това е чудесно за околната среда и сумата, която харчим за гориво, но може да бъде скъпо поради повишената вероятност от повреди.

Особено при батериите на повече от 4 години – те вече ще имат намален капацитет поради стареене и е по-вероятно да имат проблеми с развъртането на двигателя при по-ниски зимни температури, ако са само частично заредени. Автомобилните батерии работят най-добре при температура от 27 ° C. По времето, когато температурата падне до 0 °C, дори напълно заредената батерия е загубила около една трета от стартовата си мощност. Студеното време също означава, че за задействане на двигателя е необходима повече енергия, създавайки двоен ефект от по-малко налична мощност и повишено търсене на енергия.

Електрическото оборудване, като аларми и системи за достъп без ключ, консумира енергия дори когато автомобилът не се използва, изтощавайки батерията, когато колата не е в движение.

По-дългите пътувания са ключови

Кратките пътувания може да не са достатъчни, за да поддържате батерията в добро състояние. В идеалния случай алтернаторът се нуждае от най-малко 15–20 км по магистралата, за да презареди напълно батерията, така че тези кратки пътувания до магазина за хранителни стоки може да не са достатъчни. Всъщност по-кратките пътувания често са вредни за батерията, тъй като може да не компенсират енергийните разходи за стартиране на двигателя и захранване на бордовото електрическо оборудване по време на пътуването. За да поддържате батерията в здравословно състояние на зареждане, не забравяйте да пътувате редовно на по-дълги пътувания или помислете за включване на батерията за презареждане.

Когато батериите са в ниско състояние на зареждане, тяхната производителност може да бъде постоянно засегната, увеличавайки шансовете за повреда през зимата.

Дръжте батерията заредена

Ако нямате причина да пътувате по-дълго, чудесна алтернатива може да бъде използването на зарядно устройство като Exide 12/7 или 12/15. Те са проектирани да работят и като зарядно устройство за поддръжка, след като батерията бъде презаредена, което запазва нейния живот и я поддържа в правилното състояние на зареждане. Exide съветва да презареждате батерията си поне на всеки 4–6 седмици, ако автомобилът ви не е в движение.

Ако нямате достъп до зарядно устройство, сервизите винаги могат да ви помогнат. Те обикновено тестват батерията ви с помощта на професионален тестер като Exide EBT965P и ще имат под ръка зарядно устройство, в случай че е необходимо. Ако напрежението е по-ниско от 12,5V, измерено с изключен ключ на клемите на батерията, батерията трябва да се презареди веднага.

Правилната технология за работата

Exide Premium Carbon Boost лесно се справя с екстремните метеорологични условия. Той се зарежда до 2 пъти по-бързо от конвенционалната батерия и предлага 30% повече начална мощност. Бързото презареждане означава, че достига по-бързо здравословно състояние на зареждане, намалявайки риска от повреда на батерията и на автомобила.

Exide AGM и EFB батериите също предлагат отлично представяне в студено време. Проектирани в бизнеса с ОЕ на Exide за водещи европейски производители на автомобили, те осигуряват изключителни електрически характеристики и са специално проектирани да поддържат старт-стоп силовия агрегат. EFB батериите могат да се използват и в конвенционални автомобили без старт-стоп силови агрегати за допълнителни електрически характеристики. Разбира се, независимо каква технология на батерията използвате, правилният подход към поддръжката ще запази живота на батерията.

Съвети за здрава батерия тази зима:

  • Правете редовно по-дълги пътувания с поне 15–20 км, за да поддържате батерията в здравословно състояние на зареждане
  • Презареждайте батерията на всеки 4–6 седмици, за да я поддържате в оптимално състояние, ако автомобилът ви не е в движение
  • Не позволявайте на напрежението на батерията да падне под 12.5V
  • Високоефективните батерии предполагат намален риск от повреда.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!