AWD срещу 4WD

30 юли 2020, 13:00

Задвижването на всички колела AWD и задвижване на четирите колела 4WD може да помогне да преодолявате офроуд маршрути или да шофирате безопасно при тежки зимни условия. Разбирането на предимствата и предизвикателствата на всеки от тях е от съществено значение, когато искате да закупите следващото си превозно средство.

По-новият AWD е най-популярната опция, но за тези, които се надяват да завладеят горските пътеки, 4WD е жизненоважно. Въпреки това, недостатъците на 4WD могат да бъдат поразителни, ако не разбирате напълно какво означава да притежаваш автомобил с тази способност.

Задвижване на четирите колела (4WD)

Да започнем със задвижването на четирите колела. Наричана често като 4WD, а понякога четири по четири или 4 × 4, основната отличителна черта на тази система е, че тя обикновено се използва за превозни средства, проектирани и създадени да се справят в пустошта. Това включва здрави камиони и джипове.

С две думи, това е система, която изпраща еднаква мощност и на четирите колела и без векториране (контролиране на разделянето на мощността между колелата или осите), което означава, че всяко колело ще се върти със същата постоянна скорост като всички останали. Мощността се предава от двигателя, чрез трансмисията и обикновено в устройство, известно като трансферна кутия, която го разделя между предния и задния мост.

Равното разделяне на мощността е чудесно за маневриране през трудни терени и слабо сцепление, но не е много дружелюбно по пътя. Шофирането на кола със задвижване на четирите колела на твърда земя може да направи прости действия като завиване в тясна улица много трудно, тъй като колелата вече не са в синхрон.

Представете си, че правите завои. При автомобил със задвижване на четирите колела вътрешното колело трябва да се върти по-бавно от външното колело, което покрива повече разстояние. Може да чуете шум от триене или да почувствате как колата подскача, когато се приближите до пълно блокиране. Ето защо повечето 4WD системи не са постоянно включени и могат да бъдат деактивирани. Колата работи в задвижване на две колела при нормални условия, за да подобри шофирането по пътя, но въпреки това предлага сцепление на четирите колела, когато имате нужда от това.

Водачът може да включи системата за задвижване на четирите колела чрез натискане на превключвател, натискане на бутон или натискане на лоста на централната конзола в ситуации с ниско сцепление.

Някои 4×4 разполагат с трансферна кутия с множество настройки, като 4-бавни или 4-бързи предавки. На високите предавки разполагате с мощност на колелата, така че можете да се движите бързо по хлъзгави повърхности (до около 100 км в час). За да получите най-голямата мощност обаче, ще искате 4-Low, което означава 4WD с бавни предавки. Тази скоростна кутия с е за маневреност с ниска скорост, като обхождане на скали и е само за такива условия.

Един съвет: Наистина не шофирайте твърде бързо в режим 4WD-Low, защото нещата ще започнат да се чупят и пътуването ви ще започне да се оскъпява. Повечето по-нови превозни средства с непостоянно включени системи имат автоматично деактивиране, когато превозното средство надхвърля определена скорост, за да се избегнат тези повреди, но по-старите обикновено не го правят.

Системите за задвижване на четирите колела обикновено разполагат с диференциали за заключване и отключване. Между всяка ос седи диференциал, който компенсира колелата да се въртят с различни скорости. Като заключите диференциал на предна или задна ос, вие предотвратявате появата на приплъзване на оста, принуждавайки всяко колело на споменатата ос да се върти със същата скорост.

4WD плюсове 4WD минуси
Най-добро сцепление в офроуд условия Добавя тегло и сложност на автомобилите
Понякога може да бъде изключен за подобряване на икономията на гориво Не може да се използва при всички условия
Доказана, здрава технология По-скъпи от моделите със задвижване на две колела

Системите за постоянно задвижване на четирите колела обикновено не се предлагат с режим на задвижване на две колела (2WD или 4 × 2), така че системата е активна през цялото време. Той изпраща мощност към четирите колела едновременно с ограничени възможности за приплъзване. Тази система става все по-остаряла. Повечето шофьори не се нуждаят от задвижване на четирите колела през цялото време.

Задвижване на всички колела (AWD)

Задвижването на всички колела е много по-нова система и е малко по-сложна, но и значително по-удобна за потребителите. Докато системата за задвижване на четирите колела се опитва да изпрати колкото се може повече мощност до четирите колела колкото е възможно по-равномерно за максимално сцепление, задвижването на всички колела е свързано с промяна на количеството мощност, изпратено на всяко колело, механично или електронно.

Задвижването на всички колела често се свързва с пътни превозни средства, като седани, комбита, кросоувъри и дори някои по-големи SUV.

Задвижването на всички колела е подобно на системата за непостоянно задвижване на четирите колела, която току-що описахме, само че се използва за автомобили и кросоувъри. Освен това е напълно автоматизирано. Системата е постоянно активна и няма нужда от активиране или въвеждане от водача, за да работи. Повечето по-нови системи за задвижване на всички колела изпращат мощност до главна ос, отпред или отзад, и прехвърлят мощността далеч от плъзгащите се колела, когато открият загуба на сцепление. Това спомага за подобряване на икономията на гориво.

Задвижването на всички колела има някои ясни предимства пред 4WD.

Плюсове на AWD AWD минуси
Осигурява повишено сцепление и контрол при всякакви пътни условия Намалява икономията на гориво
Придава по-спортно управление и сцепление на по-широк кръг автомобили Увеличава теглото и сложността на превозните средства
Работи непрекъснато Не е толкова добър в екстремни условия извън пътя

AWD не е толкова здрав като 4WD и не може да покрива необходимата мощност за офроуд с ниска скорост, като скално обхождане. Поддръжката и сложността на тези системи също могат да бъдат изключително скъпи, но осигуряването на функционирането им по предназначение е от решаващо значение за безопасността.

Задвижването на всички колела обаче има някои ясни предимства пред 4WD. В наши дни компютрите участват в повечето AWD системи. Сензорите на всяко колело следят сцеплението, скоростта на колелото и няколко други данни стотици пъти в секунда. Блокът за управление на двигателя (ECU) анализира условията на сцепление и решава кое колело да получава мощност. Векторирането на въртящия момент позволява масивни подобрения в управлението и възможностите за всякакви атмосферни условия.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!