Тампони на двигателя и трансмисията

9 февруари 2024, 11:00

Тампоните на двигателя и трансмисията са често пренебрегвана причина за шума и вибрациите на двигателя. Разхлабеният или скъсан тампон на двигателя, който позволява прекомерно отклонение, може да позволи на задвижващия се с ремък вентилатор да удари радиатора или маркучите му. Прекомерното движение на двигателя също може да увеличи риска от скъсване на маркучите на радиатора и дори може да доведе до прекъсване или блокиране на връзката на дроселовата клапа.

Лошите тампони на трансмисията може да създадат шум от трансмисията при стартиране или ускоряване или дори може да повлияят на работата на съединителя или на превключването на предавките.

Тампоните се влошават с възрастта и пробега, така че не е необичайно да намерите един или повече повредени тампони в по-стари превозни средства с голям пробег. Ако един тампон се е повредил, има вероятност останалите да са в края на експлоатационния си живот и е добре да бъдат заменени като пълен комплект.

Тампоните на двигателя и трансмисията поддържат силовия агрегат, като същевременно изолират вибрациите, произведени от силовия агрегат към шасито. В автомобилите със задно задвижване (RWD) обикновено има чифт тампони от всяка страна на двигателя, които поддържат двигателя, и един тампон под задната част на трансмисията. Задният тампон може да е част от напречна опора с болтове.

На автомобилите и миниваните с предно задвижване (FWD) с напречно монтирани двигатели има ляв и десен тампон и трети тампон отгоре или отдолу, за да се триангулира закрепването.

Горните тампони на двигателя често се наричат ​​”опори”, защото те не позволяват на двигателя да се люлее напред и назад, докато автомобилът се ускорява и спира. Горните тампони обикновено имат втулка от всеки край. Едната е прикрепена към двигателя, а другата към напречната греда или купето.

Тампоните на двигателя / трансмисията обикновено се изработва от твърд гумен елемент за възглавница, ламиниран към чифт стоманени опорни плочи, които се закрепват към двигателя / трансмисията и шасито.

Някои приложения имат пълни с течност хидравлични тампони, за да им позволят да абсорбират и заглушават вибрациите на двигателя, които иначе биха преминали през конвенционален тампон от твърда гума. Те са по-скъпи от твърдите гумени тампони и могат да изпуснат течността и да се повредят след години на експлоатация. Конвенционалните каучукови тампони са достъпни за много от тези приложения като алтернатива с по-ниска цена за ремонт, но затихванетона вибрациите няма да е толкова добро, колкото на оригиналните тампони.

Някои по-нови превозни средства имат електронно контролирани „активни“ тампони, които могат да променят коравината си, за да гасят хармоничните трептения при различни обороти и натоварвания на двигателя. Те могат да използват вакуум-задвижващ механизъм, за да променят коравината си, а някои генерират своя собствена „контра-вибрация“, за да компенсират вибрациите на двигателя при различни скорости.

Клиентите, които сменят двигател, трансмисия или съединител, трябва винаги да проверяват всички тампони на двигателя / трансмисията и да заменят тези, които са повредени или силно корозирали.

Източник: Counterman

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!