Антифриз и охлаждащи течности – специфични приложения

15 декември 2020, 7:00

Антифризът и охлаждащите течности трябва да абсорбират и разпръснат много по-голямата топлина, генерирана от съвременните двигатели, като същевременно осигуряват еднаква защита на множеството елементи и компоненти, с които те контактуват в рамките на различни двигателни и охладителни системи. Днес нито една антифризна технология не може да постигне това за всички марки и модели.

Важните разлики между трите основни технологии, използвани от автомобилните производители в днешно време, се крият в техните уникални пакети с химически добавки, които реагират с метални повърхности, за да създадат защитни слоеве в цялата охладителна система. Всички те са стабилни за продължителен период, образувайки защитна бариера, която пречи на кислорода да достигне металната повърхност и да причини корозия; те просто го правят по различни начини.

Трите вида са:

Технология на основата на силикат G48® – 3 години живот

Така наречените охлаждащи течности „без NAP“ бяха въведени през 80-те години. Въз основа на утвърдена силикатна технология, но без нитрити, амини и фосфати, те са проектирани да осигурят по-добра защита от корозия за по-широк спектър от двигателни метали, особено алуминий.

 

 

 

 

Технология на органичните добавки G30® – 5 години живот

Охлаждащи течности без силикати OAT (Organic Additive Technology) първоначално са разработени през 90-те години, предлагайки значително подобрена защита от корозия и по-дълъг живот в сравнение с конвенционалните продукти – особено за всички алуминиеви двигатели. Едно от основните предимства е, че защитните слоеве в двигателя остават стабилни по-дълго.

 

G40® Si-OAT (силикатна технология с органични добавки) – 5 години живот

Проблеми с производителността на OAT без силикат доведоха до разработването от немския химически гигант BASF на нова високопроизводителна технология за антифриз / охлаждаща течност – Si-OAT (силикатна органична добавка). Неговият силно реактивен пакет от силикатни добавки комбинира предимствата както на OAT, така и на силикатна технология за охлаждаща течност, изграждайки стабилни и трайни защитни слоеве.

 

Официални одобрения

Несъмнено политиката за най-безопасните приложения е да се придържате към охлаждащи течности, които имат официални одобрения от широка гама автомобилни производители, като цялостния Xstream® на Comma с BASF Glysantin® от продукти G48®, G30® и G40®. G40® е единствената охлаждаща течност, специфицирана за цялата гама от модели на VAG Group след 2005г. – това е всяко VW, Audi, SEAT, Skoda, Bentley и Lamborghini – пътническо или лекотоварно превозно средство – така че покривате много голяма част от автопарка с един продукт.

Като използвате търсачката на началната страница на www.CommaOil.com можете да изтеглите и отпечатате пълен списък с препоръчани продукти Comma за превозното средство на вашия клиент.

ДРУГИ ВАЖНИ СЪВЕТИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ

а) Не трябва да смесвате един тип охлаждаща течност с друг. Смесването на продукти с различни химични добавки рискува да наруши защитните свойства и на двете. Винаги зареждайте или допълвайте с подобни и сменяйте на предписаните интервали за обслужване.

б) Цветът на охлаждащата течност е без значение. Независимо от цвета, заредената охлаждаща течност трябва да бъде специфичната за този двигател и същият тип трябва да се използва за обслужване през целия експлоатационен живот на превозното средство.

в) Правилното прилагане е жизненоважно. Реалността е, че охлаждащите течности вече са до голяма степен също толкова специфични за производителя и модела, колкото двигателните масла. И няма място за грешки, тъй като има случаи – например BMW Mini – където са определени различни видове охлаждащи течности за дизелови и бензинови варианти в една и съща моделна гама.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!