Какво прави предното стъкло за вашата кола?

6 юли 2023, 13:00

Съставни материали на предното стъкло

Предното стъкло обикновено е направено от ламинирано защитно стъкло, при което две елемента от защитно стъкло са свързани помежду си от междинен слой ламиниращ материал. Този ламиниращ материал – наречен поливинил бутирал (PVB) – е устойчива на разкъсване пластмаса, която държи стъклата заедно. Освен това предотвратява незабавното разпадане на предното стъкло.

Предпазното стъкло, от друга страна, придава допълнителна опора на покрива на превозното средство, предотвратявайки пълно и незабавно смачкване на покрива по време на преобръщане. То също така поддържа задействаната аварийна въздушна възглавница по време на произшествие.

Повреди и влошаване на предното стъкло

Макар и здраво и жилаво, предното стъкло не е неуязвимо за появата на повреди. Малките пътни инциденти например могат лесно да причинят постепенно напукване му. Освен това предното стъкло обикновено е податливо на влошаване поради постоянно натоварване и често излагане на сурови атмосферни елементи. То може също да бъде отслабено от механични и причинени от човека щети. Всички тези повреди и деградация могат да бъдат категоризирани в два вида:

1.Незначителни язвички и драскотини

Редовното и продължително използване на вашия автомобил може да бъде фактор за появата на драскотини във предното стъкло. По пътя прах, пясък, малки камъчета и други предмети обикновено удрят това защитно стъкло, причинявайки язвички и драскотини. Прахът и дребните частици, които се задържат към чистачките, от друга страна, могат да надраскат стъклената повърхност.

2. Деламиниране

Деламинацията придава подобен на мляко вид на стъклопакета на предното стъкло и обикновено е резултат от отделянето на PVB слоя от стъклото. Деламинацията може лесно да наруши целостта на предното стъкло и бавно да го превърне в непрозрачно.

Разсейване на светлината

Понякога просто бихте игнорирали наличието на драскотини и пукнатини на предното ви стъкло, но те лесно могат да се превърнат в опасност за шофиране – особено при шофиране през нощта. Тези прости повреди могат лесно да пречупват светлините и в крайна сметка да предизвикат разсеяна светлина, която може да заблуди много шофьора. Следователно, когато на предното ви стъкло се появят пукнатини или разслояване, трябва да го замените. И накрая, не е необходимо да подменяте предното си стъкло, ако има само малки язвички и драскотини, тъй като можете незабавно да ги отстраните, като използвате ремонтни комплекти за стъкло.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!