Какво представлява разреждането на маслото и как вреди?

6 януари 2021, 13:00

Разреждането на маслото се случва, когато бензин или дизелово гориво проникнат в картера на двигателя и разреждат моторното масло.

Какво причинява разреждането на горивото?

Редица фактори, включително …

  • Мръсни или течащи инжектори за гориво
  • Прекомерно дълго време на работа на празен ход
  • Непълно изгаряне
  • Ниски работни температури на двигателя
  • Често шофиране на кратки разстояния
  • Износени бутални пръстени
Лошите инжектори могат да причинят разреждане на маслото.

Някои приложения са особено склонни към разреждане на гориво. Полицейските автопаркове, пожарните коли и други аварийни автомобили са чудесни примери. Общите условия включват кратки периоди на шофиране и дълги периоди на работа на празен ход.

Камионите за доставка също могат да страдат от разреждане на маслото, като се имат предвид постоянните условия за спиране и движение, които пречат на маслото да се загрее достатъчно, за да изпари проникналото гориво.

Директното впръскване на бензин (GDI) може да бъде друга причина. Технологията GDI локализира инжекторите за гориво директно в цилиндъра, за разлика от местоположенито им в колектора. Тази подредба позволява по-голям контрол върху инжекционното събитие. Това позволява на инженерите да прецизират двигателите за по-голяма ефективност и мощност.

Един от страничните ефекти обаче е разреждането на маслото. Докато горивото се впръсква в горивната камера, то може да проникне покрай буталните пръстени и да отиде надолу по стените на цилиндъра, в масления картер.

Колко е твърде много?

В идеалния свят предпочитаме да не се смесват горивото с моторното масло. Но животът има начин да се намеси в съвършенството. Имайки това предвид, следните предпазни граници са приемливи, при условие че вискозитетът на моторното масло не се е променил значително. Разреждането на маслото, което надхвърля тези насоки, изисква внимание.

Допустими граници на разреждане на маслото

  • До 2,4 процента в бензиновите двигатели
  • До 3,4 процента при дизеловите двигатели

Защо разреждането на маслото с гориво е проблем?

  • Намаленият вискозитет на маслото пречи на образуването на траен маслен филм, предизвикващ износване. Той също така влияе отрицателно върху способността на маслото да функционира като хидравлична течност, което е критично при двигатели с променливо газоразпределение
  • Горивото може да измие маслото от стената на цилиндъра, което води до по-високи нива на износване на пръстените, буталата и цилиндрите
  • Намалената ефективност на добавките за почистване ограничава способността на маслото да предпазва от отлагания
  • Повишената нестабилност на маслото води до по-голям разход на масло , което изисква по-често доливане
  • Ускореното окисляване намалява експлоатационния живот на маслото и изисква по-честа му смяна

Какво да направим ако подозираме, че се разрежда маслото?

Първо се уверете, че наистина има проблем. Въпреки че е възможно да се помирише гориво в проба от моторно масло, анализът на маслото е най-точният метод за определяне на разреждането на маслото. Ако докладът за анализ на маслото разкрие необичайно разреждане с гориво, следващата стъпка е да се определи причината.

Има стара поговорка при отстраняване на неизправности: започнете с най-лесното и евтино поправяне. В този случай опитайте препарат за почистване на горивна система.

Понякога замърсяване може да попадне в инжектора и да предотврати затварянето му, което позволява на горивото да се стича в цилиндъра и да попадне в картера. Почистващите препарати може да са всичко, което е необходимо за решаване на проблема.

Ако това не помогне, най-вероятно е време за посещение в сервиз.

Регулирайте условията на шофиране

Понякога условията на шофиране са причината за разреждането на маслото. В този случай не можете да направите много, освен да промените начина на шофиране, ако е възможно.

  • Намалете максимално времето на празен ход
  • Смесвайте кратките с по-дълги пътувания, за да осигурите постигане на работна температура на двигателя
  • Използвайте висококачествено масло, устойчиво на износване

Ако разреждането на маслото е проблем, използвайте висококачествено синтетично моторно масло, за да се предпазите от ускорено износване. Въпреки че дебелината на масления филм е свързана с вискозитета – а прекомерното разреждане на маслото намалява вискозитета независимо от качеството на маслото – якостта на филма е функция на базовото масло и качеството на добавките.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!