Нови автомобили, защитени от кибератаки … и независими технически сервизи

8 февруари 2021, 9:49

Понастоящем в Европейския съюз се провеждат консултации във връзка с нови правила, за да се гарантира киберсигурност на превозните средства.

Никой не оспорва, че сигурността трябва да се създава от производителите на превозни средства.

Проблемът е, че предоставянето в техни ръце на цялата инициатива в това отношение, без прилагане на подробни разпоредби, гарантиращи правата на други участници на пазара, ще доведе до изключването на независимите технически сервизи от възможността за предоставяне на услуги. Тази заплаха наскоро стана реална поради предложението за директно прилагане на два правилника на ИКЕ на ООН за киберсигурността в законодателството на Европейския съюз. Благодарение на това производителят на автомобили трябва сам да създаде всички системи за управление на киберсигурността, да ги конфигурира, администрира, актуализира и контролира. Тези решения няма да бъдат проверявани, когато автомобилът бъде одобрен с хомологация – казва Алфред Франке, автомобилен експерт.

Това означава, че производителите на превозни средства ще могат да определят свои собствени стандарти въз основа на собствената си оценка на риска. Използвайки езика на примерите – сервиз, който не е в мрежата на даден производител, не би могъл да замени моторното масло или спирачните накладки, тъй като няма да може да изтрие съобщението за необходимостта от смяна на маслото или информацията за износването на спирачните накладки.

На практика опитите за обслужване могат да бъдат приети от системата за сигурност на превозното средство като кибератака и незабавно да бъдат блокирани.

Какво трябва да се направи, за да не бъдат третирани в бъдеще независимите сервизи като хакери или крадци на автомобили?

Според експертите оптималното решение за пазара би било създаването на сертификат за безопасност, единен за целия Европейски съюз.

Следователно е необходим апел към властите с искане за намеса на форума на ЕС, т.е. подкрепа за независимия пазар от страна на правителствата на отделните държави в Европейския съюз.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!