Philips осигури повече светлина на пътя

24 март 2021, 8:10

Може ли още да се усъвършенства конструкцията на автомобилните халогенни крушки? Примерът на обновените модели в офертата на марка Philips доказва, че това е възможно!

Историята на халогенните крушки датира от 60-те години на миналия век. Оттогава секторът на автомобилното осветление е претърпял няколко революции, халогенните лампи бяха заменени от ксенонови лампи и LED диоди. Въпреки това традиционната крушка все още е най-популярният източник на светлина. Може да изглежда, че техните производители са изчерпали вече всички идеи за подобряването й. Това обаче, далеч не е така, защото конструкторите винаги се ръководят от целта да осигурят на водача възможно най-доброто осветление на пътя.

В съответствие с тази идея марката Philips прегрупира портфолиото си от халогенни лампи. RacingVision GT200 придоби ефективност от нивото на 200 процента (в сравнение с изискваното от закона минимално ниво от 107 метра) и допълнителен обсег от 80 метра. В обновената гама се предлагат също така X-tremeVision Pro150 и WhiteVision ultra.

„Марката Philips има повече от стогодишен опит в проектирането и производството на автомобилно осветление В нашата работа ние непрекъснато се стремим да създадем халогенна лампа, която да комбинира едновременно ярка светлина, оптимален лъч и дълъг експлоатационен живот. В същото време се изправяме срещу законите на физиката, границите на които постоянно изместваме. Днес, предлагайки няколко модела крушки, ние наблягаме на различни функционални характеристики във всеки от тях. С това предоставяме на водачите възможност за избор на крушка, отговаряща на техните нужди и очаквания” – казва Виолетта Пасионек, Маркетинг Мениджър за Централна Европа от Lumileds Полша, производител и дистрибутор на автомобилно осветление от марка Philips.

Новата халогенна крушка Philips X-tremeVision Pro150 се отличава с до 150 процента по-ярка светлина* и едновременно със 70 метра по-дълъг светлинен лъч. Цветовата температура е 3400 K. В този случай по-високите експлоатационни параметри не са намалили експлоатационния живот, който за H4 е 540, а за H7 450 часа.

Как е постигнато това? Идеята базира на два елемента. Използваното от повече от 60 години в крушките на Philips кварцово стъкло е изработено по новата технология Diamond Precision. Тя позволява постигане на още по-добра пропускателна способност на светлината, а градиентното покритие – оформяне на разпределението на лъча по пътя. Допълнително, благодарение на примеса на церий, има и свойства абсорбиращи UV лъчението. По този начин предпазва страната на пластмасовите отражатели на фаровете от пожълтяване.

Вторият елемент е уникална смес от благородни газове. Нейният точен състав е таен, но знаем, че съдържа ксенон и криптон. Използването на гореспоменатото кварцово стъкло позволява нагнетяване на газа с налягане дори 15 бара!

Крушките X-tremeVision Pro150 се предлагат в типове H1, H4 и H7 и за пръв път като H11, HB3, HB4, HIR2 и W5W.

При модела Philips WhiteVision ultra е постигната бяла светлина с температура дори 4200 K (H4 и H7). Това е може би най-бялата крушка на пазара, която отговаря на строгите законови изисквания относно допускане за използване на обществени пътища. От това се възползват водачите, които могат да постигнат ксенонов ефект. В разговорната реч това се нарича оптичен тунинг или рисуване със светлина.

Допълнително е постигната до 60 процента по-висока ефективност на лъча* и удължен до 350 часа експлоатационен живот на крушката. Преди всичко обаче на другите участници в движението се гарантира защита срещу отблясъци.

В този случай модернизацията обхваща технологията за изработка на усуканата двойка в нажежаемата жичка, която трябва да генерира висока температура. Вътрешността на кварцовата стъклена крушка е изпълнена с ксенон, нагнетяван при налягане 15 бара.

Важна функция в оптиката на рефлектора играе матовата сребърна шапка на крушката. Самият стъклен балон също е получил градиентно покритие, което позволява по-прецизно моделиране на лъча за осветлението на пътя.

Крушките Philips WhiteVision ultra остават достъпни в най-широка гама типове H1, H3, H4, H7, H8, H11, HB3, HB4, W5W и H6W. Сега към офертата са добавени също така HIR2 и PSX24W.

*в сравнение с определения от закона минимум

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!