Смяна на маслото в автоматичната скоростна кутия – често задавани въпроси

19 юли 2021, 12:01

В рамките на нашия мини-технически цикъл ние отговаряме на най-често повдиганите въпроси относно обслужването на автоматични скоростни кутии. Отговорите са предоставени от специалистите на фирма Ravenol.

Трябва ли да се сменява маслото ATF в автоматична скоростна кутия?

Както при двигателя, необходима е редовна смяна на маслото в автоматичната скоростна кутия, тъй като маслото се изразходва по време на работа. Смазващите свойства се влошават, добавките против износване и миещите добавки се деградират, количеството киселини и твърди частици се увеличава, а вискозитетът на маслото намалява. Лошото качество на маслото води до по-бързо износване на механизмите на скоростната кутия и запушване на хидравличната система и каналите.

Защо се появяват мнения, че автоматичните скоростни кутии не изискват сервизно обслужване?

Производителите на автомобили понякога посочват в своите сервизни ръководства, че няма интервал за смяна на маслото ATF или автоматичната им скоростна кутия е напълнена с масло ATF за целия живот на автомобила – т.нар. „LifeTime Fill” Често потребителите и дори оторизираните автомобилни сервизи смятат, че автоматичната скоростна кутия не изисква смяна на маслото. Това е неправилно интерпретирана информация. Струва си да се знае, че много производители на автомобили изискват провеждане на специфични сервизни дейности, включително контрол на маслото ATF, когато автомобилът се използва в неоптимални условия, определени като тежки и тази информация често може да бъде подвеждаща. Тежките условия, споменати от производителите на автомобили, включват: шофиране по магистрала или често шофиране в задръствания, шофиране при температури под 0°C, често шофиране на къси разстояния, шофиране по черни пътища, често шофиране с пълен товар, теглене на ремарке. В тези случаи инструкциите на оторизираните сервизи препоръчват намаляване на интервала за смяна на маслото ATF наполовина, а когато производителят на автомобила не е предвидил интервал – пълна смяна на маслото, когато стане черно и миризмата му е на изгоряло, а на контролните магнити има стружки. В своите сервизни ръководства всеки производител на автомобили инструктира техниците на оторизирания сервиз да проверяват редовно нивото и качеството на маслото ATF и, ако е необходимо, да го доливат или напълно да го сменят. Също така си струва да се знае, че според предположенията на производителите на автомобили, нова скоростна кутия трябва да издържи около 150 000 км без да се сменя маслото ATF, което на практика означава целия гаранционен срок. Редовната и всеки път пълна смяна на маслото в скоростната кутия позволява поддържане на най-висока ефективност и перфектно, почти фабрично състояние на скоростната кутия, в продължение на много години. За да се избегнат скъпи следгаранционни ремонти, си струва редовно да се сменя маслото ATF, независимо от твърденията на сервиза, че не е необходимо.

Как оторизираните сервизи подхождат към обслужването на автоматични скоростни кутии и проверката на качеството на маслото ATF по време на техническите прегледи?

В зависимост от производителя и вида на автоматичната скоростна кутия, стандартът на услугата в оторизирания сервиз по отношение на сервизен технически преглед, включително проверка на нивото и качеството на маслото, може да бъде различен. В случай на кутии от тип DCT/DSG проверката обикновено се извършва на всеки 30 хиляди км, а цялостната смяна – на всеки 60 хиляди км. При другите видове автоматични скоростни кутии производителите на автомобили изискват от оторизираните сервизи да проверяват редовно нивото и качеството на маслото ATF на всеки 80 000 км или по-рядко – дори 250 000 км и да се сменява само при необходимост, т.е. при промяна на цвета, миризмата, появата на стружки.

Проверката на нивото на маслото ATF обикновено е проста и лесна за изпълнение. При проверката и оценката на качеството на маслото ATF е по-различно. Това се провежда чрез оценка на проба от масло ATF, взета от кутията, където механикът оценява разхода на масло само въз основа на цвета, миризмата и понякога количеството на стружки върху контролните магнити. Нито един оторизиран сервиз не провежда други тестове на проби от масло. Само въз основа на външния вид и миризмата се взема решение за необходимостта или липсата на необходимост от смяна на маслото ATF. Оторизираните сервизи винаги извършват проверките внимателно в съответствие с процедурите и не надвишават стандарта, определен от производителя на автомобила, така че на практика не сменят ATF маслото по време на гаранционния период на автомобила.

Какви фактори причиняват ускорената консумация на ATF масло?

ATF губи свойствата си по време на нормална експлоатация в резултат на окислителни процеси и чести, временно високи температури, достигащи над 400°C, постигнати върху дисковете на съединителите. Тези фактори водят до смущения във вискозитета на ATF маслото, характеризиращи се с неговото линейно намаляване (от 1% до 25%) и рязко увеличаване на вискозитета, когато маслото е напълно изхабено. Скоростта на разграждане на маслото ATF зависи главно от условията, в които е била използвана скоростната кутия и качеството на компонентите на маслото ATF, включително базовите масла и състава на подобрителите. Маслата от различни производители могат да се различават значително помежду си по отношение на първоначалните параметри и загубата им по време на работа.

Скоро ще публикуваме още един материал с отговори на често задавани въпроси за смяна на маслото в автоматичните кутии. Имате ли Ваш въпрос? Задайте го под формата на коментар под статията.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!