Наличност на автомобилни части. Резултати от анкетата.

28 ноември 2021, 8:14

Забелязват ли автомобилните сервизи в Централна и Източна Европа проблем с наличността на автомобилни резервни части? Вижте резултатите от нашата анкета.

Фон на анкетата.

Целта на анкетата, проведена от MotoFocus сред автомобилните сервизи, беше да събере информация в контекста на недостиг на продукти. Проучването е проведено през октомври 2021 г. В него взеха участие 390 представители на автосервизи от следните държави: Полша, Литва, Чехия, Унгария, България и Хърватия.

Недостиг на резервни части

Резултатите показаха, че във всяка една от анализираните страни има забележим проблем с наличността на авточасти, като най-видим проблем е в Полша, Чехия и България, а най-малко в Литва.

Какви части обикновено липсват в сервизите? Средната оценка за всички страни показва, че това са части от реномирани марки. Повече от половината от анкетираните се оплакват от недостиг на тези части. Недостигът при някои от икономичните марки и собствените марки на дистрибуторите e малко по-слабо забележим.

Оказва се обаче, че автосервизите могат да се справят с този проблем, въпреки че на различните пазари те избират различни методи за това.

Проблемите с поръчката на необходимите части принуждават служителите в сервиза да посвещават повече време на това. Средно повече от 2/3 от автосервизите смятат, че проблемите с наличността на части затрудняват работата им. Мащабът на проблема може да се определи, като се провери колко време средно отделят автосервизите за изготвяне на ценови оферти за клиентите (включително търсене на налични части). Случва се, това да им отнема до 6 часа на ден. Подробна информация е представена върху графиката по-долу.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!