Електронен контрол на стабилността и окачване

9 май 2022, 8:18

Електронният контрол на стабилността или ESC е бордова електронна система, която е продължение на антиблокиращата спирачна технология. Нейната задача е да стабилизира превозното средство и да предотвратява приплъзването, като при необходимост прилага определено спирачно налягане върху едно или повече колела.

Поредица от сензори с ESC предоставят информация за условията на работа на превозното средство на един от бордовите му компютри. Когато компютърът установи, че превозното средство губи контрол, накланя се твърде много или когато гумите започнат да губят сцепление, той незабавно започва да намалява оборотите на двигателя чрез системата за управление на двигателя и след това задейства съответната индивидуална спирачка в точното съотношение, за да запази контрола над превозното средство.

ESC се предлага на пазара от 1995 г., а от 2014 г. е задължителна за всички нови превозни средства, продавани в ЕС. Приблизително 80-90% от превозните средства, движещи се по европейските пътища, вече са оборудвани с технологията ESC.

Обезопасителен колан на 21-ви век

Повечето произшествия, при които се губи контрол над превозното средство, се случват, когато превозното средство се управлява извън границите на сцепление, например при прекомерно или недостатъчно завиване или при шофиране с твърде висока скорост за конкретните условия. Проучванията показват, че ESC може да намали броя на произшествията с фатален край при приплъзване с до 38%.

Многобройни проучвания показват, че ESC е изключително ефективна при предотвратяването на произшествия със загуба на контрол и фатални инциденти. Изчислено е, че след въвеждането на ESC в Европа са избегнати най-малко 188 500 произшествия с наранявания и са спасени повече от 6100 човешки живота. Превозните средства с ESC намаляват наполовина риска от загуба на контрол с фатален край и намаляват риска от преобръщане с до 80 %. ESC е определяна от автомобилните експерти като най-важния напредък в областта на безопасността.

Как се отнася ESC към окачването?

  • Ефективността на ESC е ограничена от възможностите на гумите и окачването на превозното средство. Ако гумите нямат сцепление с пътя, ESC не може да извърши необходимите коригиращи мерки.
  • Сменяемите части (например амортисьорите) трябва да възстановят способността за управление на превозното средство до нивото, когато е бил чисто нов. Някои части от вторичния пазар (особено евтините/нискокачествените части) нямат същите възможности като на оригиналното оборудване. Тези части ще се отразят на работата на ESC.

Превозните средства, оборудвани с ESC, както всички превозни средства, изискват периодична подмяна на спирачните накладки, амортисьорите и винтовите пружини, гумите и други износващи се части. Уверете се, че избирате резервни части, които са предназначени да възстановят първоначално предвидените възможности за управление и контрол на превозните средства. Възстановяването на първоначалното управление и контрол е от решаващо значение за работата на ESC. Дори и с ESC спирането и завиването все още зависят от доброто сцепление на гумите. Доброто сцепление на гумите зависи от добре функциониращите амортисьори и пружини, които поддържат гумата здраво притисната към пътя. Важно е да се помни, че ESC на превозното средство е била калибрирана, когато то е било чисто ново, поради което наличието на износени или нискокачествени амортисьори, спирачки или гуми означава, че ESC може да не разполага с правилните инструменти, за да изпълнява правилно своята важна за безопасността работа.

Защо да изберете амортисьори KYB за превозни средства с ESC?

Всички доставчици на оригинално оборудване, като например KYB, са съгласни, че износените амортисьори губят своята ефективност след 80 000 км. Това се дължи на постепенната умора на клапаните във вътрешността на амортисьора. Това е много слабо намаляване на ефективността, често толкова слабо, че не се забелязва от водача. Ето защо съветите на техниците са много важни, когато става въпрос за поддържане на максимална безопасност на превозното средство, като се поддържат спирачките, гумите и окачването.

Нискокачествените амортисьори от вторичния пазар често са конструирани и функционират по различен начин от амортисьорите от оригиналното оборудване. Премахването на такива елементи като вътрешни пружини за отскок, пониженото качество на материалите и на хидравличната течност означава, че устройството няма да работи по начина, по който ESC иска, което прави всички изчислени мерки неточни. Амортисьорите KYB са калибрирани специално за пазара на резервни части. Те възстановяват първоначално проектираните възможности на ESC не само като възстановяват работата на блока на амортисьора, но и клапаните вътре в него са специално настроени, за да позволят износването на околните монтажни елементи и втулки, като гарантират, че цялата система на окачването работи заедно, за да осигури возене като ново и, което е от решаващо значение, да възстанови работата на превозното средство по начина, по който ESC трябва да работи. Поради тази причина амортисьорът KYB е предпочитан избор от професионалистите в бранша дори пред оригиналната част директно от производителя на превозното средство.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!