Повреда на радиатора на охладителната течност поради използването на неправилни болтове

10 август 2022, 8:21

След монтиране на нов радиатор на охладителната система възникват течове
и загуба на охладителната течност. Причината често е грешка при монтажа.

Причина за повечето повреди на радиатора

Една от най-често срещаните причини за заявка на рекламации след смяната на радиатора на охладителната система са течовете. В много случаи това се дължи на използването на неправилни винтове по време на монтаж. Ако за отделните точки за закрепване на радиатора или вентилатора на охладителната течност са предвидени винтове с определена дължина, случайна грешка може да има фатални последици.

Същото се отнася и за случая, ако изгубените оригинални болтове се заменят с резервни, които са твърде дълги. И в двата случая болтовете, които са твърде дълги, могат да пробият резервоара за охладителна течност или да причинят образуването на пукнатини в корпуса на подпората на радиатора, причинявайки изтичане на охладителната течност.

Правилна инсталация на радиатора на охладителната система

При демонтажа и монтажа трябва да се внимава за дължината на винтовете в съответната монтажна позиция. Могат да се използват само винтовете, посочени от производителя, и ако се загубят, трябва да ги замените с винтове от същия тип и дължина. Радиаторите за охладителна течност MAHLE с обозначение SIMPLE FIT се доставят с подходящи монтажни аксесоари като винтове, уплътнения, скоби и др. Ако в слепите отвори има замърсявания или течност, те трябва да бъдат отстранени преди монтажа, например със сгъстен въздух. В противен случай има риск от повреда на корпуса на радиатора на охладителната течност, дори ако монтирате болтовете с правилната дължина.

Важно!

След смяна на елементи в охладителната система трябва внимателно да обезвъздушите системата. Използването на вакуумно устройство за обезвъздушаване предотвратява неправилното действие и образуването на въздушни мехурчета. Може да се използва само охладителната течност, одобрена от производителя. Освен това винаги е необходимо да се сменят уплътненията на отворените връзки (напр. бързи връзки, фланци и др.). Преди монтаж те трябва да се навлажнят с чиста охладителна течност, за да се избегнат повреди поради сух монтаж.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!