Задни спирачки на Hyundai i40 – технически указания от Blue Print

25 август 2022, 8:00

Hyundai i40 във версия седан и комби са проектирани специално за европейския пазар. Благодарение на разумната ценова политика, привлекателният външен вид, качеството и богатата гама двигатели и версии на оборудването, този модел успешно конкурира между другото с Ford Mondeo.

В модела i40 е използвана електромеханична ръчна спирачна система, подобна на решенията, използвани от Volkswagen, Renault, Volvo, Ford и BMW.
По-долу е представена процедурата за смяна на задните спирачни накладки и дискове:

 1. Проверете спирачната система, като проверите нивото и състоянието на спирачната течност, възможните течове и работата на главната и ръчната спирачка.

  Забележка: Поради факта, че задвижващите механизми на задействаната ръчна спирачка консумират много ток (ок. 14-20 ампера), се препоръчва да се включи резервно устройство за напрежение в електрическата система. При включено запалване, свържете тестер към 16-пиновото диагностично гнездо, след което проверете всички евентуални кодове за грешки в електрическата система на ръчната спирачка и ABS системата.

 2. След като повдигнете автомобила, демонтирайте задните колела и проверете състоянието на спирачните маркучи, окабеляването и връзките на задвижването на ръчната спирачка, както и задните спирачни накладки и дискове. Минималната дебелина на дисковете е 8,4 mm, а дебелината на спирачните накладки е 2,0 mm.
 3. С помощта на подходящ тестер за диагностика върнете задвижващия механизъм на електрическата ръчна спирачка в сервизно положение.
 4. Демонтирайте двата имбусни винта 12 mm от спирачния апарат и след това внимателно свалете и преместете апарата настрани, без да претоварвате спирачния маркуч и окабеляването на задвижващия механизъм.
 5. Няма нужда да завинтвате буталото – просто го натиснете навътре.
 6. Отстранете старите спирачни накладки и фиксиращите пружини.
 7. За да демонтирате скобата на спирачния апарат (A), първо развийте болта на елемента за окачване (B). Това ще ви позволи да отвиете двата болта на скобата на спирачния апарат (C).
 8. Развийте монтажните болтове на задния спирачен диск и го демонтирайте. Почистете контактните повърхности и при необходимост обезмаслете новия спирачен диск преди монтажа.
 9. Монтирайте болтовете на скобата на спирачния апарат, болта на елемента на окачването и след това монтирайте новите спирачни накладки и монтажните пружини – тогава спирачният апарат може да бъде монтиран.
 10. Накрая свържете електрическите задвижващи механизми на ръчната спирачка и проверете работата на основната и ръчната спирачка. Проверката трябва да включва и възможни течове на спирачна течност. След това проверете за кодове за неизправности в системата на ръчната спирачка и ABS системата, а след това монтирайте колелата, като ги затегнете с въртящ момент от 88-108 Nm и направете пробно шофиране.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!