Уплътнение на капака на клапаните – причини и симптоми на повреда

7 октомври 2022, 7:35

Правилното ниво на двигателно масло в задвижващия блок е изключително важно, тъй като неговият дефицит може да доведе до повреда или повреда на двигателя. Ето защо е толкова важно да извършвате проверки и да проверявате за течове на масло, разговорно известни като „изпотяване“. Един от елементите, отговорни за правилното уплътняване, е уплътнението на капака на клапаните, който е описан в статията по-долу.

Какво представлява е уплътнението на капака на клапаните?

Уплътнението на капака на клапаните уплътнява фугите между капака на клапаните и главата на цилиндъра. Неговата задача е да предотвратява загубата на масло в двигателя и да поддържа предния капак чист. Тези уплътнения обикновено са изработени от достатъчно твърда и издръжлива гума, а при по-старите автомобили те са направени от корк. Срещат се уплътнения на капака на клапаните, изработени от алуминий и все по-често от пластмаса – дуропласт или термопласт, които са армирани със стъклени влакна.

 Повреда на уплътнението на капака на клапаните – симптоми

Броят на изминатите километри увеличава вероятността уплътнението на капака на клапаните да се повреди – то старее и губи своята еластичност. Тогава това води до изтичане и тази ситуация налага необходимостта от смяна на уплътнението на капака на клапаните. Основните симптоми на увреждане са:

  • следи от масло в горната част на двигателя,
  • загуба на двигателно масло,
  • миризмата на изгоряло масло.

В допълнение към стареенето на този елемент, причините за повреда могат да бъдат и лошото качество на монтираното уплътнение или използваното двигателно масло, проблеми с охладителната система, лошо състояние на задвижващия агрегат или неправилен монтаж на уплътнението на капака на клапаните.

Изтичащото масло може да доведе до по-нататъшна повреда на двигателя – например многоклиновия (пистовия) ремък или ангренажния ремък. Следователно твърде дългото забавяне на смяната на капака на клапаните може да доведе до много сериозна повреда на двигателя

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!