Какво да кажем на клиента за повредата на двумасовите маховици?

1 ноември 2022, 11:15

DMF е един от най-аварийните елементи на дизеловата задвижваща система. Много често в сервиза идват клиенти, които обвиняват производителя на частите или механичния завод. Междувременно причината често се крие другаде, а причината за повредата е начинът на шофиране на водача на автомобила.

По-долу представяме четири неща, на които трябва да обърнете вниманието на клиента на сервиза, когато се оплаче от качеството на дефектна част или некомпетентен механичен сервиз. Преди да започнем дискусия с клиента, си струва да му зададем няколко въпроса за начина на експлоатация на автомобила и да накараме клиента да се замисли върху това как той използва автомобила.

1. Плавно ли е шофирането?

За да се осигури по-голяма издръжливост на DMF, е много важно оборотите на двигателя да се използват правилно на всяка предавка. Струва си да избягвате внезапно ускорение и дърпане при нисък въртящ момент. Това се дължи на вибрациите, които двигателят генерира при ускоряване от нисък въртящ момент. Това води до претоварване на отделните елементи на задвижването. Това е една от най-честите причини за повреди, с които клиентите идват при нас.

2. Дроселиране на двигателя

Неблагоприятно влияние може да има също така и честото дроселиране на двигателя. Ниските обороти водят до вибрации на автомобила. Продължителното, екстремно шофиране, при което съединителят буксува, води до прегряване на вторичната маса на DMF, което от своя страна води до повреда на взаимното колесно лагеруване и промени в консистенцията на демпферната грес – като в резултат на високите температури греста се втвърдява и пречи на работата на пружините на амортисьорната система. Това е елемент, на който си струва да се обърне вниманието на лицето, което идва за смяна на DMF.

3. Стартиране и спиране на двигателя, само на изключена предавка

Не забравяйте да стартирате двигателя с натиснат съединител, за да избегнете дърпане на маховика. Много е възможно причината за посещението на сервиза да се крие тук. Също така е важно двигателят да се гаси, когато предавката е разединена. Благодарение на това автомобилът няма да бъде изложен на внезапно дърпане, свързано с липсата на натиснат педал на съединителя.


4. Шофиране на задръстени и градски пътища

Важно правило, което хората, посещаващи сервиза, често забравят, е да натискат педала на спирачката възможно най-малко, освен ако разбира се това е необходимо. Известно е, че най-често дърпаме колата при потегляне и спиране. Доказано е, че двумасовите маховици работят няколко пъти по-дълго при автомобили, които се движат по дълги маршрути, отколкото при тези, които се движат из града, изложени на постоянно спиране и потегляне на светофарите и при задръствания.

Повредата на DMF най-често е резултат от неправилно използване на автомобила. Струва си да обърнете върху това вниманието на клиента, който идва във вашия сервиз. Не бива да забравяме, че такава  информация, предоставена на нашия клиент, ще помогне за изграждането на добри отношения между клиента и сервиза. Споделянето на знания е чудесна възможност да бъдете запомнени с добро, което ще доведе до дългосрочно сътрудничество в бъдеще.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!