Смяна на многоклинов (пистов) ремък в автомобили Volkswagen – инструкция на SKF

20 февруари 2023, 14:33

За съжаление, преждевременната повреда на многоклиновия ремък е често срещан проблем в много превозни средства. За щастие подмяната не е много сложна. Фирма SKF предоставя своите инструкции, използвайки като пример популярния двигател на Volkswagen 1.9 TDI.

Проблеми се появяват и при съединителя на ремъчната шайба на алтернатора (FAP), което е една от основните причини за повреда на обтегача на многоклиновия ремък. За да се сведе до минимум рискът от преждевременна повреда, фирма SKF препоръчва да се подменят всички компоненти на системата за задвижване с многоклинов ремък едновременно, като се елиминират бъдещи проблеми с гаранцията.

Забележка: Винаги следвайте препоръките на производителя на автомобила, когато подменяте изброените по-горе елементи на Вашия двигател!

Указания за смяна на многоклинов ремък в двигателя VW 1.9 TDI

  1. Разединете акумулатора и демонтирайте вентилатора от вискозния съединител. Разхлабете обтегача на ремъка на климатика, след това свалете многоклиновия ремък и свалете обтегача.
  2. Внимателно разхлабете обтяжната ролка и ремъка като използвате ключ 19 mm. Ако смяната на FAP се извършва на сервизна маса, свалете капака на двигателя.
  3. Демонтирайте ремъка заедно със старата обтяжна ролка.
  4. Сменете обтяжната ролка на многоклиновия ремък VKM 31013 като спазвате препоръките на производителя относно затягащите моменти (повече информация и указания ще намерите в бюлетина на SKF Pole Position № 6 VKMA 31020).
  5. Сменете обтяжната ролка на ремъка на системата на климатика VKM 31059 като спазвате препоръките на производителя относно затягащите моменти.

На този етап механикът може да демонтира алтернатора и да смени ремъчната шайба FAP върху сервизната маса, или в зависимост от наличното място да я демонтира и да я смени без да демонтира алтернатора.

Смяна без демонтаж на алтернатора

Използвайте комплекта инструменти SKF VKN 350:

Демонтирайте старата ремъчна шайба:

Поставете нов съединител VKM 03107 и затегнете с момент 80 Nm. Сменете капака на съединителя, монтирайте нов многоклинов ремък VKMV 5PK1432.

Направете два пълни оборота на системата с многоклиновия ремък, като проверите дали направляването на ремъка е аксиално. Сменете капачката на коляновия вал, монтирайте ремъка VKMV 4PK855, задвижващ компресора на климатика, и го регулирайте в съответствие с инструкциите на производителя на автомобила.

Смяна върху сервизна маса

Демонтирайте алтернатора, като следвате препоръките на производителя, и го фиксирайте в менгеме със защитни подложки (внимавайте да не повредите корпуса на алтернатора).

Използвайте комплекта инструменти SKF VKN 350.

Демонтирайте старата ремъчна шайба и сменете с нова FAP VKM 03107. Затегнете с момент 80 Nm.

Поставете нова капачка, монтирайте отново алтернатора към двигателя в обратен ред на демонтажа. След това сложете нов многоклинов ремък VKMV 5PK1432.

Направете два пълни оборота на системата с многоклиновия ремък като проверите дали направляването на ремъка е аксиално. Сменете капачката на коляновия вал, монтирайте ремъка VKMV 4PK855, задвижващ компресора на климатика, и го регулирайте в съответствие с инструкциите на производителя на автомобила.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!