Стъпка по стъпка: подмяна на пневматичното окачване

6 март 2023, 9:34

За първи път ZF Aftermarket представи своя собствена гама от висококачествени тампони за въздушно окачване на реномираната марка Sachs. Тъй като ремонтът на тампоните на въздушното окачване представлява ново предизвикателство за сервизите, с новата гама продукти експертите на ZF направиха подмяната на пневматичното окачване възможно най-лесна за автосервизите. Освен сервизната информация за специфичния модел скоро ще бъдат налични специални курсове за обучение в областта на пневматичното окачване.

Преди пневматичното окачване е било ексклузивно оборудване за автомобили от луксозен клас – днес обаче то може да се намери във все по-голям брой автомобили от среден клас и SUV. Според ZF Aftermarket вече има 6 милиона автомобила по пътищата на Европа, оборудвани с тампони на пневматично окачване, поне на задната ос, но в много случаи те се използват и на двете оси.

Важно предимство на този тип конструкция е винаги наличното регулиране на нивото на височината, поради което често се използва на задния мост на комбита, джипове SUV или в микробуси с голям капацитет. В допълнение, такава конструкция осигурява по-голям комфорт при шофиране и също така е по-лека от традиционната стоманена пружина.

За да могат сервизите да разчитат на висококачествените продукти на ZF в този развиващ се пазарен сегмент, ZF Aftermarket представи своя собствена гама тампони за пневматично окачване под марката Sachs. Тампоните за пневматично окачване Sachs са изработени от висококачествен устойчив на корозия материал, имат дълъг експлоатационен живот и висока устойчивост на външни влияния. Освен това те са лесни за демонтаж и монтаж благодарение на адаптираната и прецизна геометрия и специалната пневматична връзка.

Маркус Витиг, ръководител на бизнес линията за следпродажбено обслужване на леки автомобили, казва: „Ние допълваме нашата ненадмината гама от висококачествени части и водещи услуги с иновация от сектора на шаситата, която е стратегически важна за нас. С тампони за въздушно окачване Sachs ние не само доставяме на клиентите на нашите сервизи продукт с изключително качество, но също така предлагаме оптимална поддръжка по време на подмяна в автомобила: от една страна, благодарение на особено добрите свойства за монтаж на продукта, но също така благодарение на специфичната за модела сервизна информация, която може лесно да бъде получена чрез смартфон.”

Новият продукт на Sachs вече се предлага за автомобили с отделно разположени пружини и амортисьори. Това включва много модели на Audi, BMW и Mercedes-Benz, но също така и например Citroën. През следващите месеци портфолиото систематично ще бъде разширявано.

Стъпка по стъпка: подмяна на пневматичното окачване

Най-често появяващата се повреда е загуба на въздух. Може да се разпознае, когато след дълъг престой автомобилът значително понижи нивото си или изобщо не достигне позицията за шофиране. Ако водачът пренебрегне сигнала за неизправност или дори не го забележи, компресорът ще премине в режим непрекъсната работа, за да компенсира загубата на въздушно налягане. Това води до по-голямо износване на компресора и възможна ранна повреда.

Използването на диагностичен уред е задължително при работни дейности по пневматичното окачване. Не само за отстраняване на неизправности, но и защото някои модели изискват превозното средство да бъде въведено в сервизен режим или режим на повдигане. Производителите на автомобили също препоръчват изключване на предпазителя в захранващата верига на компресора, когато се работи върху въздушното окачване. Преди да започнат ремонта, служителите на автосервиза трябва задължително да прочетат техническата инструкция, издадена от производителя на окачването. Тук клиентите на ZF Aftermarket имат предимство, тъй като специалистът по следпродажбеното обслужване предоставя цялата необходима техническа информация за подмяна на тампони на въздушно окачване. Сервизната информация може да бъде бързо получена чрез смартфон. QR кодът върху опаковката на продукта пренасочва към уебсайта на ZF със съответната информация за ремонт за дадения модел.

Преди разглобяване техникът по мехатроника трябва да изпразни тампона на въздушното окачване. В повечето случаи може да даде нареждане за изпълнение на тази дейност с диагностично устройство. Този процес може да отнеме няколко минути и завършването му се сигнализира от диагностичното устройство. Когато тампонът на въздушното окачване е празен, техникът по мехатроника може да го отстрани. Тъй като независимите въздушни пружини обикновено са монтирани по лесен начин, това е много бързо и лесно – за разлика от стоманените пружини, които изискват компресор за пружини.

Монтажът на новата част също така е много лесен. Иновативна продуктова характеристика на новите тампони за въздушно окачване на ZF улеснява инсталирането при монтиране на пневматичния маркуч. Резервните части вече са оборудвани с предварително монтирана въздушна връзка, към която трябва само да се свърже маркучът. От друга страна, за продукти от други доставчици, въздушната връзка трябва да бъде предварително монтирана по време на монтажа.

В края на процеса на ремонта техникът по мехатроника използва диагностично устройство, за да инициира повторно надуване на тампона на въздушното окачване. Разбира се, за да се осигури балансиран ремонт, тампоните на въздушното окачване винаги трябва да се сменят по двойки, както и стоманените пружини или амортисьорите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!