70% от продукцията ни е предназначена за износ.

16 март 2023, 6:48

Началото на годината е време на равносметка. Как AUTOPART би обобщил дейността си през 2022 година?

Mariusz Zamojski, AUTOPART: Помним началото на 2022 г. като труден период заради продължаващата пандемия и, разбира се, атаката на Русия срещу Украйна. Ние си сътрудничихме с всички наши съседи от изток, така че внезапните действия се отразиха както на нашия бизнес, така и на нашите отношения. Ние подкрепяхме и ще продължим да подкрепяме Украйна, след няколко месеца успяхме да стабилизираме работата на нашите бизнес партньори там и да възстановим загубите в резултат на намаляването на продажбите в Русия и Беларус чрез продажби в други страни. През цялата 2022 г. пазарът на суровини и компоненти също беше разклатен, а енергийният пазар беше силно разтърсен. Подсигурихме се с дългосрочни договори за доставка на медии и материали, но, разбира се, и ние като всички останали усетихме увеличението на цените. Приключихме годината подобно на 2021 г. с приходи от около 100 млн. евро.

Въпреки това ще запомним 2022 г. с особена тъга – сбогувахме се със собственика и основателя на фирмата – това е огромна загуба за семейството му, но и за служителите – Яцек Бонк беше авторитет, визионер, който очерта стратегията на фирмата за следващите години. Освен това вече 40 години всички сме възпитавани в духа на едни и същи ценности – винаги най-важни са хората, които трябва да бъдат подкрепяни.  Качество, за което трябва да се грижи всеки ден и в най-малкия детайл. И развитието – защото без него се връщаме назад. В името на сигурността на бизнеса, но и на семейството, процесът на наследяване е планиран и проведен много по-рано. Въпреки емоционалните трудности, ние работим по план като екип от мениджъри, които работят заедно от години. Чрез Motofocus, от името на семейството и управителния съвет, бих искал да Ви благодаря за многобройните думи на подкрепа и съболезнования, които дойдоха при нас от цял свят. Това показва какъв човек е бил Яцек Бонк и каква важна роля играеше в производството на акумулатори в Полша.

AUTOPART S.A. е полска фирма, но силно заинтересована от международна експанзия. В кои направления е основно експорта на Вашите продукти?

70% от продукцията ни е предназначена за износ. Ние се фокусираме върху европейския пазар и страните от Близкия изток и Африка. Последният панаир Automechanika във Франкфурт показа, че нашите акумулатори се радват на интерес дори в такива екзотични дестинации като Мавриций, Мартиника, Тринидад и Тобаго. Различните пазари означават и различни продукти, адаптирани към климатичните условия, но и към очакванията на клиентите. Следователно доставката на акумулатори включва познаване на правните разпоредби, логистичните и търговските стандарти в отделните страни и дори спецификацията на етикетите и получаването на специални сертификати. Това е огромно знание, което имаме и предлагаме на клиентите заедно с продажбата на акумулатори.

Вашата фабрика в Мелец произвежда акумулатори под собствената си марка, но също и под външни марки. Какъв е мащабът на Вашето производство

Брандирането е основният ни разграничител от конкуренцията. Ние сме много гъвкави в това отношение, обслужването на нови марки е нашата специалност. В момента работим за около 150 марки от много страни – изпълняваме готови поръчки за клиента, но също така проектираме марки от нулата, като вземаме предвид всички законови изисквания и стандарти на дадена страна. Независимо от закупената марка, ние се опитваме да предоставим на клиентите бизнес и технологична подкрепа, като предлагаме техническо и продуктово обучение за търговци и инженери като част от Академията Autopart, наш авторски цикъл на обучение.

Какви предизвикателства поставят съвременните модели автомобили пред производителите на акумулатори? Имам предвид както конструкцията на стандартните оловно-киселинни акумулатори, така и тези в технологията EFB и AGM?

Съвременните автомобили имат високи изисквания по отношение на енергийното захранване поради богатото електронно оборудване. Следователно от акумулатора се изисква мощност, издръжливост и подобрена производителност. Що се отнася до оловно-киселинните акумулатори, именно подобряването на последните два параметъра ще бъде от решаващо значение за тяхното развитие и разширяване на приложенията им. Акумулаторите, произведени по технологията EFB (Enhanced Flooded Battery) и AGM (Absorbent Glass Mat), предназначени за автомобили със старт-стоп системи, също са оловно-киселинни продукти. В EFB имаме течен електролит и – между другото – добавки от въглеродни разновидности към отрицателната плоча, а в технологията AGM електролитът се абсорбира от специална подложка, която прави акумулатора неразливен. Поради това производителите тестват нови въглеродни добавки за електроди, различни компоненти на пасти за акумулатори, видове нетъкан текстил, мембрани и подложки за абсорбиране на електролита. Това вече е типично технологично съперничество, чийто ефект е и ще бъде още по-ефективни и безопасни оловно-киселинни акумулатори. Както показват пазарните прогнози, бъдещето на традиционните акумулатори е сигурно, това е непреходна технология, която се базира на едни и същи основи от 160 години – поради ниската цена на акумулаторите и 99% възможността за рециклиране, акумулаторите ще намерят своето място в много други области, не само в автомобилния сектор. Рециклирането на оловно-киселинния акумулатор е перфектен пример за кръговата икономика, която е една от водещите точки на Европейската зелена сделка – продуктът трябва да остане в обращение възможно най-дълго. От акумулаторите се възстановяват олово, полипропиленови елементи и електролит. Новият акумулатор съдържа до 80% рециклирани компоненти. 

Какво е пазарното покритие на гамата AUTOPART от автомобили, оборудвани със старт-стоп системи?

Последните данни на Института за изследване на автомобилния пазар SAMAR ясно показват, че вече 85 % от новорегистрираните автомобили в Полша имат система START-STOP. Подготвяхме се за тази ситуация в продължение на много години, следвайки развитието на пазара, но също така и разпоредбите на ЕС, които ясно показват необходимостта от прилагане на решения за намаляване на емисиите. Предлагаме както EFB, така и AGM акумулатори – производителите на автомобили избират като първи да монтират и единия и другия вид. Предлагаме пълна гама EFB, включително за азиатски автомобили и дори камиони.

Фирмата има ли опит на пазара за първоначален монтаж (OE)?

Дълги години доставяме акумулатори за първи монтаж за леки и товарни автомобили, имаме опит в работата с няколко производителя на машини и трактори. Получихме сертификата ISO-IATF, който се изисква в сектора на OE и който ни дава право да доставяме акумулатори за първоначален монтаж. Освен това притежаваме и AQAP сертификати, благодарение на които можем да работим за военната промишленост. Благодарение на тези два сетификата, ние успешно обслужваме националния лидер в производството на превозни средства и автомобили за полската армия – завода в Йелч, който е част от Полската оръжейна група. В момента заводът в Йелч се развива интензивно, разширява производствения си мощности и увеличава персонала. Миналата година 350 нови автомобила са напуснали завода.
В преобладаващата си част обаче работим за пазара на резервни части, като се специализираме в подготовката на брандиране за клиенти от цял свят, и това е област, в която се чувстваме добре и която е своеобразна ниша, която успяхме да развием.

Важна част от бизнес стратегията на производителите на автомобилни части днес е устойчивото развитие. AUTOPART направил ли е инвестиции, за да намали въглеродния си отпечатък или да направи дейността си по-екологична?

Инвестирахме приблизително 40 милиона PLN в екологични решения само през последните няколко години. Освен всичко друго, разполагаме с най-съвременни системи за филтриране на въздуха BART, собствена пречиствателна станция за вода и наскоро стартирахме фотоволтаична ферма. Монтирахме точно 1064 панела на 6600 m² от покрива на AUTOPART, които днес ни позволяват да произвеждаме около 400 MWH електроенергия и да намалим емисиите на CO² с повече от 300 тона годишно. Вторият етап на инвестицията, който е планиран за второто и третото тримесечие на 2023 г., ще добави още 1 333 панела, което ще доведе до производството на 1 000 MWH електроенергия, необходима за работата на целия завод, и ще намали емисиите на CO² със 770 тона годишно.

Не всеки знае, че електрическите автомобили също са оборудвани с оловно-киселинна батерия. Трябва ли производителите на такива батерии да се подготвят по специален начин за пазарната трансформация към електрифицирани превозни средства?

Ние сме готови за тази трансформация. По-скоро, това ще бъдат просто батерии с по-малък капацитет, запечатани, необслужваеми. Както ние, така и производителите на полипропиленови елементи (блокове, капаци за батерии) със сигурност лесно ще се адаптираме към тези изисквания. Най-важното, което вече имаме – хора, производствени линии, знания и опит.

Какви са плановете на AUTOPART за текущата и следващите години? Планирани ли са важни стратегически инвестиции?

От няколко години прилагаме идеята за Индустрия 4.0 с голям успех. Във фабриката се появяват все повече роботи, автоматизацията на процесите се развива и следователно ролята на производствените работници, които вече са оператори и ръководители на модерно оборудване, машини и роботи, също се променя. Искаме да продължим това и да подобрим процесите с използването на повече роботи. Работим и върху оптимизирането на самите производствени процеси, за да ги направим още по-ефективни и да подпомогнем увеличаването на производствения капацитет.
Що се отнася до разработването на продукти, разбира се, ще продължим да разработваме батерии и акумулатори за всички видове превозни средства, но също така гледаме към съхранението на енергия и използването на оловно-киселинни батерии в други области на живота. Работим върху патентовани решения в тази област, в момента проучваме пазара и търсим уникални идеи в света, които ще доведат до съвременни продукти, които в бъдеще ще помогнат за съхранението на енергия както в промишлеността, така и в домовете ни.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!