Ще се увеличи или ще намалее броят на автосервизите в Европа? Резултати от международно проучване.

18 юни 2023, 7:36

Пазарът на частните автосервизи постоянно се променя. Откриват се нови автосервизи, а други западат. Изследване, проведено сред представителите на автосервизите в Европа, показва как виждат перспективата за развитие на пазара за ремонт на автомобили през близките няколко години. Анкетираните са споделили как се е променил броят на клиентите в последно време и как виждат промяната в количеството на автосервизите в бъдеще.

Промяна в Централна и Източна Европа в броя на клиентите на автосервизите

Отговорите, дадени в различните европейски страни, често се различават един от друг, макар че след внимателен прочит могат да се открият определени аналогии. Въпреки това, пазарът на автосервизите е специфичен за всяка държава.

Най-голям оптимизъм лъха от унгарския и българския пазар. В тези страни повече от половината автосервизи отчитат увеличение на броя на клиентите си. При това средната стойност в тази част на Европа достига малко над 40%.

Прогнози, отнасящи се до броя автосервизи в Европа

Интересни са данните, представящи очакваните промени в броя на автосервизите в близките 2 години. В тази категория най-песимистични прогнози имат полските автосервизи. Почти 2/3 от представителите на автосервизите и ремонтните работилници смятат, че броят на обслужващите пунктове за автомобили ще намалее. На другия полюс се намират литовците, сред които процентът песимисти е едва 1/5.

Увеличаването на количеството клиенти в повечето държави не спира отрицателните прогнози към намаляване броя на автосервизите. Причините за очакваното съкращаване на броя им са трудностите, пред които са изправени автосервизите в момента. Но не липсата на клиенти или високите разходи по стопанската дейност могат да доведат до закриването на автосервизите. Като причина трябва да се изтъкне бързият напредък на модерните технологии в автомобилите и липсата на достъп до техническите данни, който са необходими за тяхната поддръжка и ремонт. А това е свързано със спешна нужда от обучение, с огромни инвестиции в модерни инструменти за обслужване на съвременните автомобили, както и с преработка на правните регулации на Съюза – обяснява Алфред Франке, експерт в „МотоФокус“ [MotoFocus].

Близки ли са нагласите на представителите на автосервизите от Западна с тези на Централна и Източна Европа?

Нагласата спрямо намаляването на броя на автосервизите е още по-песимистична в Западна Европа, представена в изследването от Италия и Великобритания. Представителите на автосервизите там също отбелязват ръст в броя на клиентите, но не се съмняват, че следващите години могат да се превърнат в непреодолима бариера за голям брой фирми. В Западните страни, където средната възраст за експлоатация на превозните средства е по-ниска, отколкото в Централна и Източна Европа, автосервизите вече могат да изпитват големи проблеми с достъпа до данни при ремонта на автомобили и нужда от значителни инвестиции в оборудването си.

Необходимостта да се справим с новите пазарни предизвикателства може да породи тенденция към по-тясно специализиране на частните автосервизи (напр. поддръжка само на избрани марки автомобили) и тяхното обединяване във вериги от автосервизи. Същевременно пазарът на частните автосервизи ще продължава да се намира под натиска да поддържа атрактивни цени, които са тяхното най-значимо предимство пред оторизираните сервизи на производителите на автомобили.

Вижте също: Как европейските автосервизи промениха цените на услугите си?

Research methodology

The survey which served as the source for the claims in this article was conducted by MotoFocus.eu, in the form of an online interview among car repair shops. In total, over 1130 individuals took part in the survey.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!