NRF – КАК СЕ ПОДДЪРЖА КЛИМАТИЧНАТА СИСТЕМА НА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ

6 юни 2024, 8:00

работи най-много и всяка повреда или липса на охлаждане става особено неприятна. Освен това при повреда ще трябва да чакаме по-дълго, за да бъде извършена в специализиран сервиз. Експертите от NRF ни напомнят няколко прости стъпки, които ще гарантират безпроблемна климатична система през най-горещото време на годината.

Операциите по проверка включват проверка на правилната работа на системата, всички функции и настройки, оценка на производителността и реакцията на всички компоненти. Освен това е необходима визуална оценка на състоянието на системата като цяло и на компонентите, които биха могли да бъдат повредени през студения период на годината.

  • кондензатор – обикновено се монтира точно пред колата и преди радиатора за охлаждане на двигателя, така че е най-изложен на камъни, насекоми, противоплъзгащи материали, използвани през зимата. Това води до лош пренос на топлина, неефективен процес на кондензация и повишаване на налягането в хладилния кръг. Това причинява повече механична работа върху компресора на климатика, което с течение на времето ще доведе до механично износване и повреда.

Снимка 1: Замърсяване и повреда на кондензатора

  • Аксесоарният ремък- обърнете внимание на жлебовете на ремъка, износването на ръбовете му и степента на опън. Аксесоарният ремък е елементът, който осигурява работата на компресора. Обърнете внимание на звуци, които не му принадлежат, като скърцане, също така проверете водещите ролки на допълнителната система, работата на алтернатора.
  • Компресор – е критичен елемент в работата на климатичната система, проверете за следи от масло или хладилен агент по външния му корпус. Проверете връзките/тръбите, влизащи/излизащи от компресора, проверете дали електрическият конектор е здраво в гнездото. Ако компресорът има съединител, проверете дали е включен. Ако компресорът има електромагнитен клапан, проверете електрически PWM сигнала, идващ от контролния модул на климатика.

Снимка 2: Замърсяване на шайбата на компресора с масло

  • Линиите и маркучите за променлив ток се проверяват визуално с особено внимание в зони около двигателя, където има високи температури, вибрации или влажна среда, които могат да причинят корозия на линиите.

Ако на този етап не се открият аномалии, трябва да се направи функционален тест. Това ви позволява да видите дали производителността/ефективността на климатичната система е наред. Този тест за ефективност включва следните стъпки:

  1. Паркирайте автомобила на сянка
  2. Отворете всички прозорци и врати на колата
  3. Стартирайте двигателя и ускорете над 1500 об/мин
  4. Включете климатика и настройте вентилатора на максимална скорост и температурата в купето на минимална
  5. Превключете в режим на рециркулация на въздуха на закрито
  6. Превключете въздушния поток към предния вентилационен отвор, но оставете отворени само централните вентилационни отвори
  7. След около 5 минути измерете температурата на централната вентилационна решетка

Следвайте таблицата по-долу, за да оцените ефективността на системата и винаги пропускайте и външната околна температура

Таблица 1 – Отчетените температурни стойности на вентилационната решетка и на околната среда

Експертите на NRF препоръчват визуална и функционална проверка на климатичната система поне веднъж годишно. Със същата честота трябва да се сменя и кабинният филтър на автомобила. Запушеният филтър на купето намалява въздушния поток към изпарителя, което води до лошо охлаждане и недостатъчно изпарение на хладилния агент.

Снимка 3. Запушен филтър на купето

Горните дейности не изискват специални знания или умения. Вместо това те ще ви позволят да откриете възможни дефекти, преди те да доведат до сериозни щети. Например, повредената макара на компресора често може да бъде заменена с нова, като се избягва подмяната на много по-скъпи части като компресора. Подмяната на повреден компресор включва отваряне на системата и излагането й на вредна атмосферна влага, промиване на системата за променлив ток, вакуумиране и повторно пълнене с хладилен агент.

NRF разполага с гама от над 300 резервни аксесоара за различни компоненти като ролки, компресорни съединители, бобини, компресорни лагери, електромагнитни вентили, разширителни вентили, сензори за налягане и др..

ВАЖНО: NRF препоръчва всяка работа по климатичната система, свързана с ремонт или подмяна на компоненти, да се извършва от квалифицирани и специализирани механици.

Поддръжката на климатична система изисква използването на специализирано оборудване и квалифициран персонал. В допълнение към операциите, описани по-горе, трябва да се провери действителното количество хладилен агент в системата, тъй като в някои превозни средства климатикът може да работи нормално дори само с 50% от наличния хладилен агент. Това е особено важно не само от гледна точка на ефективността на охлаждане.

Графика 1 – Разпределение на маслото в климатична система

Хладилният агент също е средата, през която маслото циркулира в системата. Както е показано на диаграмата, само около половината от маслото е в компресора. Остатъкът се разпределя към други компоненти и циркулира с хладилния агент като хомогенна смес, докато изпълнява различни функции, като осигуряване на защита от корозия и смазване на цилиндри и бутала. Следователно загубата на хладилен агент означава и загуба на транспортен капацитет, което бързо води до преждевременно износване на компресора.

NRF препоръчва използването само на най-висококачествени масла, предназначени за автомобилни климатични системи. Компресорите на марката са предварително напълнени с първокласно масло, за да осигурят дълга и безпроблемна работа. Продуктовата гама включва 1000 компресора за всички видове превозни средства.

Друг момент при извършване на профилактика на климатичната система е да проверите състоянието на филтъра изсушител и да го смените, ако е необходимо. Влагата вътре в системата е нейният най-голям враг. Причинява корозия, влияе неблагоприятно върху смазочните свойства на маслото, влошава работата и може директно да причини сериозни повреди. В екстремни случаи водата може да замръзне в разширителния вентил, причинявайки блокиране на потока на хладилния агент и маслото. Вакуумът, генериран в системата по време на поддръжката, не само проверява херметичността на системата, но също така позволява на влагата да излезе.

Въпреки че смяната на филтърния изсушител може да изглежда като ненужен разход, особено след като повечето от тях вече са неразделна част от кондензатора, може да се окаже, че е само малка част от стойността на ремонта в случай на сериозен дефект, който лесно би могъл да бъде избегнат . С други думи, това е привидна икономика.

Тъй като филтърните изсушители са изключително чувствителни към това как се транспортират и съхраняват, NRF разработи свои собствени стандарти, свързани с това. Стандартите важат за всички кондензатори, които компанията предлага в момента, филтрите изсушители и гореспоменатите компресори. В края на производствения процес тези части се пълнят с инертен газ (азот или хелий). Разпечатването на такъв компонент става още преди монтирането му на автомобила, в сервиза и е съпроводено с характерен съскащ звук.

Имайки предвид гореизложеното, експертите на NRF препоръчват да се обърне специално внимание на периодичната поддръжка на климатичната система. Въпреки че съвременните компресори с променлив работен обем и електромагнитна клапа, управлявана от компютъра на климатика, работят без прекъсване, дори и през студения сезон, и следователно смазването се извършва непрекъснато, компресорите с фиксиран работен обем и система на съединителя трябва да се стартират периодично през  студения сезон , за да осигурите смазване.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!