Най-честите повреди на Renault Megane IV – какво да проверите преди покупка, какво да смените след това?

12 юни 2024, 7:48

Четвъртото поколение на Renault Megane определено може да се хареса, което не може да се каже за предишния модел. Megane IV влезе в сегмента на компактните автомобили с много модерни решения, които от сервизна гледна точка могат да се окажат проблемни.

flickr.com

Renault Megane IV – налични двигатели и версии на каросерията

Четвъртото поколение на Renault Megane се произвежда от 2015 година, а през 2020 година претърпя леко обновление и в такава версия може да се намери в шоурумите и до днес. Популярният френски компактен автомобил може да се срещне в три версии на каросерията – хечбек (включително и спортната версия R.S.), комби (наричано GrandTour) и седан (GrandCoupe).

Преди обновлението гамата на наличните двигатели изглеждаше широка. В действителност бензиновите версии се основаваха на три двигателя с повече мощности в „цивилните“ версии. Гамата започва с 1.2 Energy TCe двигател със 100 или 130 конски сили. След това следва 1.3 TCe двигател (102, 115, 140 и 159 к.с.) и 1.6 SCe със 114 к.с. и неговата турбо версия 1.6 TCe със 165 к.с. Megane също така се предлага в спортната GT версия и спортната R.S. – GT има 1.6 TCe двигател със 205 к.с., а R.S. – 1.8 TCe двигател със 280 или 300 к.с.

Гамата от дизелови двигатели започва с 1.5 dCi двигател с 90 или 110 к.с., след това 1.5 Blue dCi версия с 95 или 115 к.с., и 1.6 dCi с 130 или 160 к.с. Преди обновлението гамата завършва с 1.7 Blue dCi със 149 к.с. и 1.6 dCi (163 к.с.) в GT версията.

След обновлението гамата на двигателите значително намаля. В бензиновата версия остана 1.3 TCe двигател в три версии на мощността – 115, 140 и 159 к.с. В секцията за дизелови двигатели остана само 1.5 Blue dCi със 115 к.с. Появи се една plug-in хибридна версия с 1.6 E-Tech двигател със 160 к.с. В R.S. версията остана 1.8 TCe двигател с 300 к.с.

Renault Megane IV има четири скоростни кутии – ръчна с 5 или 6 предавки и автоматична EDC с 6 или 7 предавки, в зависимост от версията на двигателя и годината на производство.

Най-честите повреди на Renault Megane IV

За съжаление, Renault Megane IV не е свободен от типичните за френските автомобили недостатъци. Най-честите повреди са свързани с електрониката. Това може да се прояви например като замръзваща мултимедийна система или Bluetooth връзка. Понякога не работи системата за безключов достъп и централното заключване или се показват случайни съобщения за грешки. Ранните модели имат проблеми с управлението на двигателя, които могат да бъдат решени с актуализация на софтуера.

Що се отнася до двигателите, TCe двигателите имат проблеми със сажди, които най-често се дължат на неправилна употреба и поддръжка (спазване на интервалите за смяна на масло, посочени от производителя), което може да доведе до по-сериозни повреди. Най-големият проблем със сажди е при 1.2 TCe двигателите. Също така може да има малки загуби на масло поради течове или консумация на масло. 1.6 dCi двигателят може да има проблеми с веригата, въпреки че това не е често срещана повреда. Веригата може да се разтегне както след 60 хиляди километра, така и след повече от 100 хиляди километра.

В ръчните скоростни кутии понякога се случва отделни предавки да не искат да се включат, а EDC скоростната кутия може да генерира по-високи разходи за поддръжка. Рискова покупка е Megane IV с 7-степенна EDC автоматична скоростна кутия. Те изискват повече внимание и могат по-често да се повредят, например, при преминаване между предавки при нормално шофиране или стоене в задръствания, когато се използват ниски предавки. Може да се случи да се чуят странни звуци от скоростната кутия при преминаване от нечетна към четна предавка. Понякога при задна предавка автомобилът може да „скача“. Освен това има проблеми със съединителя, който може да се износи бързо.

В окачването на Renault Megane IV могат бързо да се повредят стабилизаторните връзки и горните лагери на „McPherson“ стойките. По-рядко се случват течове от задните амортисьори. По-чувствителни към неравности са моделите с управляем заден мост, отбелязан като „4Control“. По-сложната конструкция е по-уязвима на повреди.

Какво да проверите преди покупка на Renault Megane IV и на какво да обърнете специално внимание?

Проверката трябва да започне с сервизната книжка, особено ако това е TCe двигател. Инструкциите на производителя посочват, че маслото трябва да се сменя на всеки 30 хиляди километра. Въпреки това, за да избегнете проблеми със саждите и да поддържате по-здрав двигател, не трябва да надвишавате интервалите от 15 хиляди километра. Long life маслата не са добър избор за тези двигатели. В дизеловия 1.6 двигател си струва да проверите опъването на веригата. Проверката на веригата се отнася и за други дизелови двигатели.

Струва си да попитате предишния собственик дали е правено нещо с монтажа на капака. По-късните модели имат подобрен този елемент, докато по-ранните – не, така че може да е имало повреди. Що се отнася до електрониката, е необходимо да се свърже автомобилът към компютър, който може да покаже евентуални грешки.

Сблъсквали ли сте се с Renault Megane IV? Споделете своя опит с поддръжката на този модел.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!