Стари, но не за изхвърляне

10 май 2019, 9:00

Експертът на LIQUI MOLY Дейвид Кайзер обяснява защо ретро автомобилите и съвременните автомобили се нуждаят от специални смазочни материали

Остава да се види дали в миналото всичко е било по-добрo. Тогава със сигурност беше различно.

Моторното масло, използвано, когато съответната ретро или модерна класика все още е била в производство, има малко общо с днешните смазочни материали. Това обаче не означава, че за класическите превозни средства няма модерни смазочни материали, а само че те са различни. Дейвид Кайзер разкрива каква е разликата. Той е ръководител на отдел „Развитие” в LIQUI MOLY.

Какво се случва, когато се сипе в класически автомобил съвременно масло?

Д.К.: Това би трябвало да доведе до сериозни проблеми. Модерните синтетични масла обикновено са неподходящи за по-стари превозни средства, тъй като не съответстват на използваната по това време технология на двигателя.

Но съвременното масло не смазва ли двигателя по-добре?

Д.К.: Вярно е, че модерното моторно масло предлага изключително високи качества. Но качествата на тези смазочни материали не отговарят профила на изискванията за класически ретро автомобили.

При тях е необходим напълно различен набор от добавки, защото съвременните безпепелни масла предлагат защита от износване, съответстващи на други материали от които е произведен двигателя. Почистващите добавки, съдържащи се в пакетите с присадки в маслата предотвратяват образуването на утайки и това е катастрофа за старите двигатели без филтри.

До каква степен играе роля производството на двигателя?

Д.К.: Двигателите на ретро автомобили, дори по-старите съвременни класики са направени от различни материали и имат различни допуски на отклоненията и интервали за смяна на маслото от съвременните автомобили. Ето защо LIQUI MOLY предлага двигателни масла за класически превозни средства, базирани на специално разработени формулировки.

Каква е разликата между новите формули за класическите ретро автомобили?

Д.К.: Старите автомобили използват други материали, като бели сплави (бабит), цветни сплави и уплътнения, изискващи различни масла. А главната разлика между класическите смазочни материали днес и тези от миналото са в спектъра на тяхното представяне. Те отговарят на специалните изисквания на класическите двигатели и в същото време имат най-съвременни свойства за защита от износване. Следователно, съвременните автомобилни масла за ретро автомобили превъзхождат тези, които са се използвали преди.

Гамата на LIQUI MOLY за класически автомобили

Трябва ли класическо масло да изпълнява същите функции като лубрикант за съвременните автомобили?

Д.К.: Тогава, точно както днес, маслата са важна част за много елементи на двигателя. Смазването е само една от многото задачи. Маслото трябва да охлади двигателя и уплътненията, да предпазва от износване и корозия и да осигури защита. По-старите двигатели не могат да се сравняват с дизайна и натоварвания на днешните. Температурите и наляганията в съвременни автомобилни двигатели са много по-високи, отколкото в старите. Освен това, проблемите с намаляване на емисиите от отработени газове и икономията на гориво в миналото играеше незначителна роля. Поради това е важно, че маслата са направени за конкретните нужди на старите двигатели и не бива да рискувате. Това беше вярно в миналото и все още е истина днес. Правилното масло може да се намери в ръководството на превозното средство. Ако го нямате или не сте сигурни, наръчникът за масло на www.liqui-moly.de ще ви помогне.

Източник: Liqui Moly

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!