Как да сменим съединителя на Ford Transit

30 август 2019, 6:00

Този месец, след като клиентът съобщи за приплъзване на съединителя, REPXPERT специалистът Алистър, смени съединителя на Ford Transit 2.2 TDCi от 2011 г., който беше изминал повече от 160 000 километра.

Ford пусна първото си поколение Transit на пазара в Обединеното кралство през 1965 г., а моделът получи много фейслифтове по пътя към днешното четвърто поколение. Повече от осем милиона са продадени по целия свят, което го прави третият най-продаван микробус за всички времена, а също така е и най-продаваният лекотоварен автомобил в Европа за последните 40 години.

Това е един добър ремонт за всеки независим сервиз, защото необходимото време за него е малко повече от три часа и 45 минути и е необходимо само основно оборудване на сервиза – двуколонен подемник, стойки за подпиране на двигателя и скоростната кутия, инструмент за регулиране на съединителя и универсален инструмент.

Процедурата по смяната стъпка по стъпка

Когато превозното средство е поставено на крика, изключете отрицателната клема на акумулатора, разположен под шофьорската седалка, разхлабете предните колела и гайките на главината, отворете капака и отстранете вътрешния въздухопровод (Фиг. 1) за по-добър достъп до горната част на скоростната кутия.

След това отстранете горната част на опорния тампон на скоростната кутия и отделете хидравличната тръба на съединителя от връзката близо до опорната скоба (фиг. 2).

Разединете жилата за смяна на предавките от механизма и ги извадете от опорната конзола. Оставете ги далеч от скоростната кутия, преди да отвиете горните болтове на камбаната.

Повдигнете подемника, за да получите достъп до долната част на автомобила и източете маслото от скоростната кутия. Докато източвате, свалете  подемника до височината на кръста, свалете предните колела и гайки на главината, след това го повдигнете и поставете отново пробката за източване.

Извадете долния тампон на скоростната кутия, развийте гайките на шарнира (Фиг. 3) и отделете долните носачи от главината.

След това задвижващият вал може да бъде изваден от главината и от скоростната кутия. Свалете централния лагер на задвижващия вал. След като го извадите и освободете задвижващия вал от главината го извадете от скоростната кутия. Заслужава да се отбележи, че може да се наложи удар или лост за освобождаване на задвижващите валове от скоростната кутия.

Извадете датчика за оборотите на двигателя – тъй като сензорът може да се повреди – и превключвателят за задно осветление, като същевременно внимавате за позициите им, тъй като те могат лесно да се разменят. Следва да извадете предната скоба на окабеляващия сноп и свалете болтовете на камбаната, оставяйки два достъпни болта за задържане на скоростната кутия и подпрете двигателя с помощта на стойка.

Свалете тампоните на скоростната кутия в двигателния отсек и леко спуснете мотора и скоростната кутия. След като тампонът на скоростната кутия е достъпен, развийте болтовете и го извадете (фиг. 4). Подпрете скоростната кутия с помощта на втора стойка, развийте последните два болта на корпуса на камбаната, освободете скоростната кутия от двигателя и я спуснете и извадете от автомобила.

След като съединителят вече е напълно достъпен (фиг. 5), свалете шестте закрепващи болта на съединителя, отстранете притискателния и фрикционния диск. В конкретния случай двумасовия маховик (DMF) беше заменен. Стойностите на въртящия момент на болтовете на маховика и тестовите данни са лесно достъпни в новото приложение REPXPERT (Фиг. 6).

След монтиране на новия DMF обезмаслете контактната повърхността на DMF и почистете задната част на двигателя, за да премахнете стария прах от съединителя, тъй като може да замърси новия съединител и DMF.

Почистете корпуса на скоростната кутия, отстранете стария хидравличен лагер (CSC) и монтирайте новия, като спазвате правилния въртящ момент на болтовете. Леко намажете малко високотемпературна грес шлиците на входящия вал на скоростната кутия и поставете новия фрикционен диск, като това ще потвърди, че пасва. Разпределете равномерно греста върху входящия вал, отстранете диска на съединителя и избършете излишната грес. Сега монтирайте новия съединител върху маховика. Уверете се, че посоката на диска на съединителя е правилната, което може да се обозначи с „Редукторна страна“ (Getriebe Seite или Gearbox side). Винаги използвайте инструмент за центриране на съединителя. Като саморегулиращ се съединител (SAC) – идентифициран от трите жълти пружини – силно се препоръчва да се използва инструмент за монтаж на SAC (фиг. 7), за да се премахне рискът от разрегулиране или усукване на капака на притискателния диск по време на монтаж.

Уверете се, че болтовете на съединителя са с правилната дължина, затягайте болтовете равномерно и последователно, винаги с въртящия момент според спецификацията на производителя.

Преди да поставите отново скоростната кутия, добрата практика изисква старата течност на съединителя да бъде изхвърлена от системата и да я смените, за да не замърсите новия CSC и евентуално да деформирате уплътнението.

Уверете се, че двата водача за подравняване на скоростната кутия са разположени правилно и че тръбите и кабелите са далеч от зоната на корпуса на камбаната, след това повдигнете скоростната кутия върху стойката, подравнете я с двигателя и я поставете на място. След като сте разположили кутията върху водачите за подравняване, поставете два болта на корпуса на камбаната и ги затегнете. Монтирайте в обратен ред на демонтажа, като не забравяте да напълните маслото на скоростната кутия.

В този случай съединителят беше обезвъздушен; чрез отваряне на обезвъздушителната пробка, като течността преминава, докато не се очисти от въздух, преди да се затегне. Ако използвате някаква помощ от педала на съединителя, за да обезвъздушете съединителя, винаги оставяйте системата да се стабилизира преди повторно натискане на педала, тъй като съществува риск от повишено налягане.

След като кабелът на батерията се свърже отново, не забравяйте да възстановите всички електрически настройки. И накрая, извършете пълен тест на пътя, за да осигурите качествен ремонт.

Източник: PMM Online

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!