Обслужване ел.мотори и повдигателни механизми за прозорци

16 септември 2019, 13:00

Електрическите стъкла са голямо удобство, но понякога спират да работят. Обикновено причината е електрическа, като например повреден превключвател за захранване на прозореца, изгорял предпазител, повредно реле или разхлабен или прекъснат проводник. Друг път грешката е отказ на двигателя на прозореца или счупена част в повдигателния механизм на стъклото.

Повдигателен механизъм с единична шина за повдигане

Компонентите за повдигане на прозорци във вратата обикновено включват малък електродвигател и повдигателен механизъм. Двигателят и механизма могат да се сменят отделно в повечето случаи, въпреки че и двата изискват отстраняване на вътрешния панел на вратата, за да се сменят частите. Замяната обикновено отнема час или повече, но може да изисква допълнителен набор от ръце, за да се държи стъклото, докато частите са подравнени и монтирани на място.

Електродвигателите, които задвижват електрическите прозорци са компактни и мощни и са подобни на двигателите, използвани за задвижване на седалките.

При някои превозни средства четките на двигателя на прозорците могат да развият мъртви точки след четири или пет години поради спускане и повдигане на прозорците при всяко отваряне на вратата. Това подобрява уплътняването, но допълнителното движение скъсява живота на двигателя.

Повдигателен механизъм с две шини

Повдигателният механизъм е механичен и подлежи на износване с течение на времето, независимо дали се задвижва с мотор или е с ръчка. Оцветяването и фолирането на прозорците на някои превозни средства може да доведе до допълнително натоварване на двигателя.

Някои механизми използват стоманено жило и червячни предавки за да повдигнат прозореца, докато други използват зъбен ремък или пластмасова лента със зъби за същата цел. Стоманените жила рядко се развалят, но пластмасовите ремъци и ленти често стават чупливи с възрастта и излагането на топлина. Това води до пукнатини и отказ, особено през студеното време.

При някои приложения пластмасовият ремък или лента може да бъде заменен отделно, без да се налага да се заменя целия механизъм на регулатора.

Пластмасовите втулки и плъзгачи в механизма за повдигане на прозореца също могат да бъдат изложени на износване, причинявайки несъответствие или залепване, когато прозорецът се качва нагоре и надолу. Това може да доведе до лошо уплътнение и шум от вятъра и / или протичане на вода.

Монтажът на механизма обикновено е с болтове вътре в рамката на вратата и се закрепва към долния край на стъклото.

За приложения, които са на повече от 10 години, OEM части може да не са вече налични. За щастие има афтърмаркет резервни части за ремонт за много приложения.

Източник: Underhood Service, knowyourparts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!