Трудности в съвременното обслужване на батериите

23 септември 2019, 7:00

Clarios, световен производител на батерии зад марката VARTA, изчислява, че от 2020 г. всеки трети автомобил, който влезе в сервиз, ще бъде оборудван с технология старт/стоп. Това подлага сервизите на ново предизвикателство, когато става въпрос за смяна на акумулатор на автомобил. Ето защо …

Монтирането на акумулаторната батерия става все по-сложно за сервизите, а смяната на ново превозно средство може да отнеме повече от час. Това се дължи на нарастващия брой батерии, които се монтират на труднодостъпни места, например под седалките или зад панелите вътре в кабината. Броят на операциите за смяна на батерията се увеличава, тъй като премахването на седалки и панели отнема време, да не говорим за работата с диагностично оборудване за препрограмиране на батерията към системата за управление на батерията (BMS).

Например вземете Volkswagen Touareg. Вече са необходими 28 операции, за да премахнете старата батерия и да инсталирате новата батерия, което отнеме 72 минути! Така че, не се страхувайте да калкулирате клиент с необходимите разходи за работно време за тези видове трудоемки батерии.

Както можете да видите някои модели превозни средства имат особено сложни елементи поради достъпността и местоположението на акумулатора. Когато сравните това със смяна на акумулатора на по-старо превозно средство, което може да отнеме пет до 10 минути, можете да видите защо е необходимо предвиждане на допълнително работно време.

Например:

  1. Audi Q7, след 2006 г., 3.0 TDI – 72 мин.
  2. BMW Mini Clubman, след 2006 г., – 27 мин.
  3. VOLVO S60, след 2010 г., 2.0 D5 – 30 мин.
  4. MERCEDES CLS 500, след 2011 г., 4-matic – 24 мин.

Наистина ли са необходими AGM и EFB технология?

Много шофьори се изненадват, когато смяна на акумулатора за автомобила им със система за старт/стоп струва повече, отколкото се очаква. Въпреки това, когато погледнете мощността, която е необходима на батерията за тези нови видове превозни средства, е лесно да разберете защо. AGM и подобрените EFB са проектирани да обслужват нарастващите електрически нужди; монтирането на традиционна батерия няма да осигури необходимата мощност за точно включване на функцията за старт-стоп или да се справи с допълнителните стартирания на автомобила. Плюс това, бордовата електротехника е нещо обичайно за най-новите типове превозни средства, което със сигурност не е вярно от преди 20 години.

Когато подменяте стара батерия, е важно да я замените с подобна или с по-добра технология, а не да монтирате конвенционална акумулаторна батерия към превозно средство със система за старт-стоп. Поставянето на правилния тип батерийна технология ще ви помогне да избегнете скъпоструващи повторни ремонтни дейности. Ако се съмнявате, консултирайте се с ръководството за автомобила или можете да проверите на VARTA Partner Portal www.rdr.link/AH023, за да се уверите, че отговаряте на правилната технология на батерията.

Значение на тестването на всяко превозно средство

За да гарантира цялостно и задълбочено обслужване, VARTA препоръчва да се извърши тест на акумулатора на всички превозни средства, които влизат в сервиз. При повечето превозни средства, които влизат в сервиза средно веднъж годишно, е важно техникът да извърши тест на акумулатора на превозното средство, тъй като те вероятно няма да го видят поне още 12 месеца – дори когато е пристигнал за друг проблем, Статистиката показва, че 40% от повредите, възникват като пряк резултат от повреда на батерията, има много автомобилни акумулатори, които не се проверяват, докато не стане твърде късно. Чрез прецизно тестване техниците могат да идентифицират батерии, които са в лошо състояние и да предотвратят последващи проблеми

Източник: pmm online

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!