Кристиан Павлов, Schaeffler: Автопарка в България, прави работата в сервиза наистина сложна

26 септември 2019, 6:48

През последните години, програмата от обучения на Schaeffler Automotive Aftermarket България придоби популярност в страната, като хиляди автосервизни професионалисти преминаха обучение. MotoFocus.bg покани техническият специалист на компанията, Кристиан Павлов да разкаже повече за програмата и плановете за нови обучения.

Разкажете за програмата от обучения, която Шефлер предлага на пазара в момента?

Програмата за технически обучения на Schaeffler Automotive Aftermarket България /Schaeffler AAM/ е вече с над 5 годишна история. Нашата мисия е да предадем към афтърмаркет пазара, цялата актуална информация, необходима за професионалната работа на автосервизите. Всички обучения се водят на български език и като теми и съдържание са идентични с техническите обучения, провеждани по цял свят, включително и в Германия. Днес автомеханиците са изправени пред множество предизвикателства, свързани с новите технологии, монтирани в първоначалното вграждане на автомобилите, изискващи използването на специални инструменти и/или строго определени ремонтни процедури. Именно тук, Schaeffler AAM помага на сервизните специалисти да извършат професионални ремонти, запазващи стойността на автомобила. С помощта на техническите обучения и представяне на необходимите специални инструменти, както и най-подходящото ремонтно решение от нашите марки LuK, INA и FAG, автосервизите вече могат да се справят с всички предизвикателства.

Какво е съдържанието на обученията? (модули, продължителност, заплащане, цена)

Техничските обучения предлагани в България са групирани в 3 основни групи: за леки и лекотоварни автомобили, тежкотоварни автомобили, трактори и селскостопанска техника. Обученията за леки и лекотоварни автомобили са на следните теми:

  • Трансмисии: включващи темите за двумасови маховици, саморегулиращи се съединители, както и 2СТ трансмисии /двойни съединители/ на марката LuK
  • Двигатели: включващи темите за ангренажно ремъчно задвижване, аксесоарно задвижване, водни помпи и интелигентни охладителни системи; ангренажно верижно задвижване, газоразпределителни механизми, системи за променлива фаза за газоразпределение на марката INA
  • Шаси: включващи темите за колесни лагери, окачване и кормилна система на марката FAG

Техническите обученията за товарни автомобили са фокусирани върху съединителите и изключващата им система на марката LuK, както и колесни лагери и ремонтни решения за тях на марката FAG. Темата свързана с трактори, селскостопанска техника и техните съединители и изключваща система е отделена в самостоятелна тема, поради спецификата на ремонтните дейности и по-добър фокус към тясно специализираните сервизи за такъв вид техника.

Продължителността на всяко едно техническо обучение е между три и четири часа. Изключение правят обученията свързани с трансмисии с двойни съединители. При тези обучения продължителността на модула е осем часа. Те се състоят от теоритична и практическа част. Като по време на практическата част, всеки един механик има възможност собственоръчно да извършва процедурата по ремонт на трансмисията с помощта на съответните специални инструменти, следвайки утвърдените ремонтни процедури на производителя на двойния съединител. След успешно завършване на обучението, механикът получава поименен сертификат, удостоверяващ професионалната му подготовка и придобити познания по съответната тема.

Техническите обучения по основните теми са напълно безплатни. Единствено целодневните обученията на теми трансмисии със сух или мокър двоен съединител са платени. Цената на платените обучения е 300 лв. за един участник, като сумата за всеки следващ участник от същия автосервиз съответно е наполовина. Механик преминал вече през един от модулите за трансмисии с двоен съединител, може да се запише за всеки следващ курс отново на половин цена. Платените обучения се организират съвместно с нашите дистрибуционни партньори на българския пазар, като записването и съответното заплащане се осъществява с тяхна помощ.

2СТ, е един от най-популярните модули от програмата, какво включва в момента и какви продукти се разглеждат?

Безспорно е така. Най-популярната тема от нашите технически обучения са тези за трансмисии с двоен съединител. Към днешна дата имаме възможноста да предоставим на българския пазар общо 6 различни по тема и съдържание технически обучения за трансмисии с двоен съединител. Това са 5 технически обучения за сухи двойни съединители:

  • 7-степенна DSG трансмисия на Audi, VW, Skoda и Seat от 1-во и 2-ро поколение /DQ200/
  • 6-степенна EDC трансмисия за Renault, Smart от 1-во и 2-ро поколение
  • 6-степенна Power Shift трансмисия за Ford от 1-во и 2-ро поколение
  • 6-степенна DCT трансмисия за Hyundai, Kia
  • 6-степенна TCT трансмисия за Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Suzuki

Както и най-актуалнато обучение за мокри двойни съединители:

  • 7-степенна DSG трансмисия на Audi, VW, Skoda и Seat /DQ380, DQ381 и DQ500/, включително и 6-степенна DSG трансмисия /DQ250/
Специален инструмент за ремонт на LUK RepSet 2CT /мокър съединител/

 

Как механиците могат да се включат в обученията?

Механиците могат да се включат в нашата програма за обучения по няколко начина. Първият от тях е чрез безплатна регистрация на сайта на Schaeffler AAM, www.RepXpert.com и да дадат своето съгласие за обработка на техните лични данни по смисъла на закона за защита на личните данни. След това ние ще уведомяваме всеки регистриран потребител с помощтта на SMS, за всички събития в района. Известията са безплатни и не се изисква допълнително потвърждение за участие. В поканата ние информираме за предстоящата тема, адрес, дата и час на съответното техническо обучение. Уведомлението се изпраща една седмица преди събитието, както и напомняне в деня на самото техническо обучение.

Друга възможност е механиците да получат покана от дистрибутора, с който работят под формата на листовки, които ние дистрибутираме преди всяко събитие в цялата страна. За записване за техническо обучение свързано с някой от модулите за трансмисии с двойни съединители, механиците трябва да се свържат с търговският представител на наш директен дистрибутор в съответния град.

Какви са плановете за развитието на програмата от обучения?

През последните близо 6 години, от както се провеждат технически обучения имахме възможност да се срещнем с механици и представители на независимия пазар на резервни части в цялата страна. Към днешна дата близо 8000 души са посетили програмата от повече от 270 технически обучения представени в България на различни теми. От тях над 600 механика са взели участие в платените обучения за трансмисии за двойни съединители и са получили своят сертификат. Това са числа отразяващи желанието на представителите на афтърмаркета в България да повишават своите познания и умения свързани с продуктите на LuK, INA и FAG. Това силно ни мотивира да сме все по-близо и на разположение на всеки механик, предоставяйки му актуална информация на многобройните теми, част от нашата програма за обучения. В тази връзка нашият екип в Германия, ежегодно актуализира съдържанието на представената информация, като стремежът ни е да представяме все повече технически казуси и техните професинални решения.

Новост в програмата ни както споменахме по-рано е техническото обучение за ремонт на трансмисии с мокри двойни съединители на VW Group. Стартът е планиран за началото на месец октомври с поредица от вече организирани обучения из цялата страна с помощта на нашите дистрибутори. На практика това ще е премиерата на тази тема в региона на Централна и Източна Европа, към който се причислява България.

 

През пролетта на 2020г., Schaeffler AAM ще има възможност отново да представи нов модул за техническо обучение на тема: Окачване и кормилна уредба на марката FAG. Това е областта, в която нашата марка с над 130 години история навлиза изключително динамично. Марката FAG вече предлага несравнимо съотношение на цена и качество в сферта на премиум доставчиците на елементи от системата на окачването и кормилното управление.

Като глобална компания Шефлер, има поглед и върху други пазари, как оценявате подготовката на българските механици, спрямо другите страни?

Schaeffler AAM е един от водещите доставчици в автомобилната индустрия, като ние сме фокусирали нашето внимание не само върху ОЕ бизнеса ни с автомобилните производители, а и в комуникацията с всеки механик по света. В тази връзка екипът ни само в Европа е съставен от над 50 мениджъра техническо обслужване, провеждайки стотици обучения всяка година. За съжаление ситуацията във връзка с техническите познания на механиците в България значително се различава от тази в другите страни в Европа. Позитивното в случая е, че през последните години наблюдаваме един вид осъзнаване за необходимостта от придобиване на нови познания от страна на механиците. Именно повишаването на клалификацията на всеки един механик води до предлагане на по-качествена услуга от негова страна, силно увеличаване на ефективността и производителността на автосервиза и не на последно място значително спомага за клиентското задоволство.

Новите технологии бързо навлизат и в пазара на следпродажбено обслужване бързо, как Шефлер планира да подготви механиците за това?

Ситуацията, в която днес се налага да се извършва сервизна дейност е изключително усложнена. Това се дължи до голяма степен и от пъстротата на автопарка в България. На механиците често им се налага да ремонтират автомобили на преклонна възраст и пробег, а всъщото време пред сервиза ги очаква за ремонт автомобил, който току що е излязъл от заводската си гаранция. Именно работата по автомобили с по-нова и сложна технология изисква придобиването на повече познания с помощта на технически обучения или специализирана ремонтна литература. Не трябва да се пренебрегва също така и необходимостта да се използват съответните специални инструменти за ремонт. И в тази ситуация ние можем да помогнем на механиците с предоставянето на необходимата информация в нашият портал за услуги www.RepXpert.com, в който всеки може да се регистрира напълно безплатно. Що се отнася до модулите за технически обучения, нашият екип от високо клалифицирани специалисти, вече подготвя теми свързани с мобилността на утрешния ден като електрически и хибридни модули. Задвижването на бъдещето, вече се произвежда в заводите на Schaeffler и се монтира в автомобили, които дори виждаме по пътищата. Именно на теми за утрешната мобилност ще обучаваме механиците след известно време, когато автомобилите започнат да се насочват към независимите афтърмаркет сервизи. Но до тогава все още има време. Днес мисията ни е друга, а именно да достигнем до механиците от всеки по-голям град и населено място в България и да предадем нашите познания като един от водещите производители в автомобилната индустрия.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!