Електрически консуматори в автомобилите – колко мощност използват?

14 октомври 2019, 13:00

Шофьорите на съвременни автомобили са свикнали с голям брой функции за комфорт и безопасност. Различните видове устройства и асистентски функции на водача консумират енергия и натоварват батерията. Консумация от 100 вата съответства на разход на гориво от 0,1 л на 100 км. Водачите могат да се справят без някои удобства, ако искат да спестят батерията. Въпреки това, помощниците и функциите за безопасност (напр. Lane Assist) трябва да продължат да работят дори при ниско ниво на зареждане. Намаляването на натоварването на батерията по никакъв начин не е пропорционално на щетите, произтичащи от злополука поради неизползване на максимална безопасност.

Безопасността е по-важна

Отоплените предни стъкла и задните стъкла гарантират ясен изглед през зимата. Консумацията им на енергия е около 120 вата. Чистачките на предното стъкло гарантират ясен изглед на трафика. В зависимост от зададената скорост на чистачките, чистачките на предното стъкло използват между 80 и 150 вата. Светлините на автомобила са от съществено значение за безопасността в тъмното и трябва да се включват навреме в по-тъмните зимни месеци. Съвременните светлини за шофиране, оборудвани с LED, могат да се управляват с едва 50 вата.

Мощност за комфорт при шофиране

Нагревателят получава енергията си от двигателя чрез топлообменник. Вътрешната вентилация пренася топлината към пътниците и консумира 170 вата при средна настройка. През зимата нагревателите на седалките са добре дошла комфортна функция. Функционира чисто електрически и консумира 100-200 вата. Интелигентните системи управляват нагревателите на седалките икономично и понякога ги изключват. Климатикът вече може да се намери във всички съвременни автомобили. През лятото осигурява охлаждане, а през зимата предотвратява запотяването на прозорците по-добре от вътрешния вентилатор. Климатичните системи получават главно енергията си от двигателя, но също така допълнително натоварват с около 500 вата батерията.

Асистенти и връзки

Електрическият покрив е съществена характеристика за любителите на чист въздух. За да отворите и затворите покрива, моторът изисква 200 вата. Електрическите прозорци и системите за централно заключване се управляват от серво мотори, които се нуждаят от 150 вата. Те обаче се използват само за няколко секунди. Случаят е различен със запалката за цигари, която често се използва като щепсел за зареждане на смартфони или работа с други устройства. Въпреки това, при консумация на мощност от 50 вата, изискванията към батерията са скромни.

Електрически възли и устройства за управление

Стартерът е най-енергичният потребител в колата, но без него нищо не работи. Многократни опити за стартиране изтощават батерията, особено ако тя е стара и е лошо поддържана. Вентилаторът на радиатора се стартира, когато двигателят стане твърде горещ, например в задръствания през лятото, когато няма въздушен поток. Вентилаторът тегли 800 вата от батерията. В съвременните превозни средства контролерът на двигателя регулира и следи важните функции на двигателя. Управлението на двигателя подобрява ефективността и екологичната съвместимост на цялата задвижваща система – с консумация на енергия до 200 вата. Някои автомобили имат системи за почистване на фаровете. С използването на конвенционални H7 светлини са необходими повече от 100 вата за осветяване на автомобила.

AGM батерии – електростанция за модерните автомобили

Броят на електрическите консуматори в автомобилите непрекъснато се увеличава. Поради това, когато отивате на сервиз или за смяна на гумите, водачите трябва да проверяват акумулатора. С високата производителност на батерията се предлага достатъчно енергия през лятото и зимата, за да стартирате двигателя и да снабдите всички електрически консуматори. Модерна AGM батерия осигурява най-големите запаси на енергия и защита срещу неочаквани повреди. Те могат да издържат на големи натоварвания и издържат три пъти повече цикли на зареждане от конвенционалната батерия.

Източник: VARTA

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!