За кои видове ремонти по автомобила потребителите са най-скептични

17 октомври 2019, 6:00

Епохата на Интернет едновременно помогна и навреди на автомобилната индустрия. Потребителите се учат как да диагностицират проблемите с автомобилите си онлайн, което обикновено им помага да разберат кога е спешно да посетят сервиз за ремонт. Въпреки това, там също има много дезинформация, което кара потребителите да поставят под въпрос валидността на препоръчаните от производителя интервали за поддръжка. Според Google потребителите са скептично настроени към следните шест ремонта на превозни средства:

1. Подмяна на ангренажен ремък

Подмяната на ангренажния ремък по графика на производителя е много по-евтино от поправянето на щети, причинени от скъсан зъбен ремък. Когато ремъкът се скъса, буталата и клапаните могат да се повредят. Подмяната им е толкова скъпа, че често е по-изгодно просто да замените двигателя. Някои потребители се колебаят да заменят своя ремък, защото той все още не е скъсан. Подмяната не е евтина и за средностатистическия водач е трудно да разбере как скъсването на ремъка може да доведе до катастрофални повреди на двигателя.

2. Замяна на въздушен филтър на купето

Въздушният филтър на купето трябва да се сменя веднъж годишно. Симптомите на замърсен кабинен филтър, като намалено охлаждане или отопление на кабината, се променят бавно. Потребителите може да се колебаят при замяната, защото всъщност не забелязват кога филтърът се е замърсил, и свикват с промените. След монтирането на нов филтър ще усетят разликата незабавно.

3. Замяна на каталитичен преобразувател

Неработещият каталитичен преобразувател увеличава емисиите, но това не е нещо, което повечето потребители биха забелязали. Много хора ще заменят своя каталитичен преобразувател само преди задължителния преглед с газанализатор или ако е тотално запушен.

4. Подмяна на O2 сензор

Обикновено водачът не забелязва признаците на повреден O2 сензор, така че типичният отговор на предложението за подмяна е скептицизъм.

5. Замяна на спирачните дискове

Много хора вярват, че за разлика от спирачните накладки, спирачните дискове могат да продължат да работят. Трудно е да се убедят, че в крайна сметка това e парче метал, което се износва. Освен това много хора не разбират защо спирачните дискове трябва да бъдат заменени по двойки, дори когато само един е износен.

6. Замяна на тампоните на двигателя

Тампонът на двигателя е една от частите, за които потребителите рядко се замислят, така че обикновено са изненадани и скептични, когато им кажат, че имат повреден тампон (или два). Това е друг случай, когато симптомът на допълнителна вибрация прогресира бавно потребителя привиква. Освен това повечето хора не разбират как скъсаните тампони на двигателя може да доведат до повреда на други компоненти.

Убеждаване на вашите скептични клиенти да се съгласят с тези ремонти

Последното нещо, което искате да направите, е да пренебрегнете скептицизма на клиентите си, защото това ще ги направи само нерешителни да се съгласят на тези важни ремонти. Вместо това по-добре е да разберете техните притеснения и да обясните две неща:

  1. Последиците от незамяната на тези части, когато показват признаци на износване или повреда; и
  2. Ползите от подмяната на тези части (т.е. подобрена икономия на гориво или намален риск от повреда на двигателя)

Важно е също да обясните на клиента, че се грижите за тяхната безопасност и ще се почувствате неприятно да ги изпратите обратно на пътя без подходящ ремонт.

Източник: AMN

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!