Предимства при обновяване и актуализиране на компютърната система на автомобила

2 ноември 2019, 8:00

Ако сте на определена възраст, може би си спомняте как баща ви се е разхождал под капака на колата си, правел е дребни ремонти и е извършвал рутинна поддръжка. Днес това е много рядък сценарий. Една от основните причини е, че автомобилите сега разчитат на сложен софтуер, който да изпълняват така, както са проектирани. Голям процент от системите на вашия автомобил са компютъризирани. На  ползите от обновяването на компютърната система на превозното средство  включват оптимална производителност и по-малко пътувания до сервиза за физически поправки.

КАК ДА АКТУАЛИЗИРАТЕ СОФТУЕРА НА АВТОМОБИЛА: СТАРИЯТ НАЧИН

Сложността на софтуерните системи на вашия автомобил варират в зависимост от годината, марката и модела. Днес най-разпространеният начин за актуализиране на софтуера на автомобила е да го закарате на квалифициран доставчик на услуги, оборудван с подходящите компютри, за да извърши необходимите актуализации. Актуализирането на софтуера на колата ви не е нещо, което можете да направите в собствения си гараж! Когато закарате автомобила си за рутинно обслужване, вашият доставчик на услуги ще проверява за актуализации, докато е там.

ВРЕМЕНАТА СЕ ПРОМЕНЯТ: ИДВАТ ОНЛАЙН АКТУАЛИЗАЦИИ

Автомобилите изискват ли редовни актуализации на компютъра? Да! Ако се оплаквате, че трябва да закарате колата си в местния сервиз за актуализация на софтуера, имате късмет. Онлайн или „по въздуха“ (OTA – OVER THE AIR) актуализиране става все по-често. Ако притежавате компютър, добре знаете, че производителите на софтуер винаги го настройват така, че да поправят грешки, да добавят функции и да подобряват функционалността. Това важи и за производителите на автомобилен софтуер. Приблизително 20 процента от продадените автомобили включват вградени функции за свързване, позволяващи отдалечени актуализации на бордовите навигационни и развлекателни и информационни системи. В момента автопроизводителите инвестират в технологии за дистанционно обновяване на такива критични характеристики като спирачни системи, трансмисия, контрол на стабилността, системи за безопасност на пътниците и круиз контрол. В бъдеще отдалечените актуализации ще бъдат нещо обичайно.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Както при всичко, което е автоматизирано, и при OTA съществуват проблеми с поверителността и хакерските проблеми. Колата ви може да бъде програмирана да предава данни на производителя. Защитниците на поверителността отбелязват, че личните данни могат да бъдат застрашени или продадени на трети страни. Някои автомобилни производители, включително Toyota, декларират, че ще се събират лични данни, само от автомобили, чиито собственици го разрешават. Производителите на автомобили твърдят, че могат да използват тези данни, за да подобрят обслужването на клиентите и работата на автомобила. Извън проблемите с поверителността, онлайн актуализациите обещават да улеснят потребителите да поддържат компютърните системи на своите превозни средства.

Източник: DeBoer’s Automotive

Още по темата: тук

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!