Влиянието на технологиите върху AWD системите

1 октомври 2023, 6:00

Превозните средства, оборудвани със системи 4 × 4 или задвижване на всички колела (AWD), са проектирани да осигурят предимства през цялата година, но зимата тази тенденция е на фокус.

Технологиите предизвикаха драстични промени в тези системи, особено с активни диференциали, които се контролират по електронен път.

Едно предимство на компютъризацията на тези системи за задвижване е добавените диагностични възможности. Производителите на превозни средства изминаха дълъг път от пасивните системи за ограничено приплъзване, заключване и вискосъединители. Днешните интелигентни системи постоянно анализират ефективността и ефикасността по всяко време. Предизвикателството пред тези системи е да решат какъв тип корекция ще бъде най-ефективният за постигане на сцепление и стабилност не само за ос, но и за отделни колела. Тези системи също трябва да работят със ABS и системи за управление на двигателя.

Пасивни системи

Диференциалните предавки позволяват на външното колело да се върти с по-висока скорост независимо от вътрешното колело по време на завой. Този дизайн с отворен диференциал не може ефективно да предава въртящ момент на колелата при приложения с ниско сцепление.

Диференциалите с блокиране и ограничено приплъзване могат да предават въртящ момент на колелата с най-голямо сцепление и да изравнят въртящия момент в тази ос.

Важно е да знаете и разбирате, че AWD системите са проектирани за допълнително сцепление, а не за работа като 4 × 4 системи. По-старите AWD системи използваха механични и хидравлични компоненти, позволяващи прехвърляне на въртящ момент през съединителите.

Активни системи

Добавянето на компютри, задвижващи механизми и сензори към диференциалните възли позволяват компютърно управление на задвижването. В зависимост от автомобила, можете да намерите тези съединителни възли на карданния вал, трансферната кутията или задвижващите полувалове.

Коефициентът на приплъзване и въртящия момент се контролират от AWD модула (ите). Някои приложения могат да позволят на водача да контролира разпределението на мощността, но повечето превозни средства са подчинени на изискванията на компютъра въз основа на входните сигнали от автомобила и водача. Контролът на мощността към независимите колела позволява най-добри резултати по отношение на положителното сцепление на колелото.

Модулът може да изисква частично или пълно приложение чрез токов изход или импулсна модулация. Това ще упражни повече или по-малко натиск върху съединителите, което ще позволи приплъзване или пълно прилагане на функцията при поискване. Въпреки че това важи и за управлението между осите, едно голямо предимство на осите, задействани при необходимост е добавената горивна ефективност. Използването на AWD системата само при необходимост позволява на подпомагащата ос или главини да се освобождават и да се намали натоварването на трансмисията и двигателя. Това спомага за подобряване на горивната ефективност, особено при скорости на магистрала, където AWD не е необходим.

Размер на гумата

Много от тези системи са изключително чувствителни към промяна на размера на гумите. Много технически бюлетини, както и информацията за обслужването, заявяват, че не трябва да има повече от 5 -6 % разлика в протектора на колело (не само на една и съща ос). Това може да доведе до преждевременни повреди в системата поради претоварване на устройството. Компютърът ще разбере, че това е завъртане на колелата (приплъзване) и съответно ще се коригира.

Виско системите за свързване ще прегряват, докато се опитват да отстранят ситуацията механично, както е проектирано. Много системи могат да скрият проблема, преди да доставят кодове за неизправности.

Кодове

С добавянето на сензори, задвижващи механизми и модули към трансмисията се появяват кодове за неизправност. Достъпът до тези кодове и данни ще изисква инструмент за сканиране, който може да комуникира с модулите, които контролират различията. Някои инструменти за сканиране ще могат да извършват двупосочни тестове, за да помогнат при диагностиката.

Подобно на модулите за управление на трансмисията и двигателя, целта на софтуера е да предотврати повреда на механичните компоненти. Ако сензорите открият състояние, което може да повреди системата, като висока или ниска температура на течността и налягане, системата ще премине в режим на самосъхранение или „авариен режим“. Този режим може да деактивира активния диференциал или да ограничи работата на системата.

Модулите за тези системи може да се наложи да бъдат преработени, тъй като OEM производителите въвеждат нови калибрирания за справяне с проблемите, които инженерите не са предвидили. Винаги проверявайте версията на софтуера и техноческите бюлетини, за да видите дали OEM е въвел нови калибровки.

Електрически проблеми

Модулите за задвижване могат да бъдат разположени на странни места. Те може да са на трансферната кутията, под превозното средство или под капака. Много често се срещат компрометирани модули с проникване на вода и други проблеми с електрическата верига поради тези разположения.

Диференциалният модул комуникира с трансмисията, ABS и модулите за управление на двигателя, най-често по високоскоростната CAN мрежа, за да извърши корекции на стабилността и сцеплението. Ако линиите на шината CAN са повредени, ще имате U- или комуникационни кодове.

Източник: Know Your Parts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!