Кое окачване е по-добро – с два носача или макферсон?

13 ноември 2019, 13:00

Искате краткия отговор или дългия? Краткият отговор е, че някои автомобили имат по-плавно возене с окачване с два носача, но това не е вярно за всички автомобили. Зависи от вашата марка и модел.

Дългият отговор обяснява причините, поради които отговорът не е еднозначен. Да започнем отново с основите: какво е окачването с два носача?

Какво е окачване с носачи?

На първо място е важно да се изчисти объркването между система за  окачване  с един носач и двойното независимо окачване.

Някои системи за окачване, като окачването MacPherson, разполагат с едно управляващо рамо, наричано носач. Въпреки това, повечето хора разбират окачването с два носача, като система с „независимо окачване“. За да изясним нещата, тук ще използваме термина „двойно независимо окачване “.

Откакто за първи път е инсталиран в автомобили преди повече от век, двойното окачването спомага за подобряване на комфорта при шофиране, дори и по най-неравните пътища. Това е независима система за окачване, което означава, че окачването на всяко колело е отделно, така че неравностите по пътя засягат основно колелото с което контактуват.

Как работи двойното независимо окачване?

Двойното независимо окачване позволява на всяко колело да се движи и да реагира независимо от останалите. Той постига това благодарение на две рамена с формата на носачи (известни още като контролни рамена), които са разположени между шенкела на колелото и шасито на автомобила.

Горният и долният носач имат  сферични връзки  в двата края, за да позволяват движение в множество посоки. Вертикалното движение се контролира чрез амортисьора и пружината, които са монтирани към носачите.

Чрез внимателно регулиране на връзката между дължината на горния и долния носач и относителните ъгли, техникът може да променя возенето и управлението на автомобила . Това включва контролиране на движенията на колелото, чрез параметри като ъгъл на наклона, сходимост на колелата, височина на центъра на главината, радиус на завой и износване при приплъзване на колелото.

Кои видове автомобили използват двойното независимо окачване?

Системите за окачване с двойно независимо окачване са често срещани при високопроизводителни автомобили и спортни седани. Популярните автомобили с двойно окачване включват: Alfa Romeo Giulia 952, Lancia Delta S4, Mercedes-Benz (повечето модели), Toyota Tundra, MG Rover TF, Honda Accord и Aston Martin DB7.

То е популярно и при състезателни автомобили с колела извън купето на автомобила, като Формула 1 или Индианаполис, където носачите са ясно видими, тъй като се простират от купето до колелото.

Какви са предимствата на двойното независимо окачване?

Двойното окачване предлага на шофьорите по-гладко шофиране, особено на неравни пътища, тъй като не влияе на подравняването на колелата, за разлика от системите с единични носачи, като окачване тип MacPherson. И както вече видяхме, двойното окачване дава на техническите специалисти по-голяма гъвкавост да настройват параметрите на окачването, за да отговорят на изискванията на пистата или пътя.

Освен това, тъй като няма амортисьор, монтиран към шенкела на колелото, този тип окачване изисква по-малко вертикално пространство. Това означава, че не е необходимо да увеличавате височината на автомобила, което влияе негативно на управлението, т.к. издига центъра на тежестта.

И какви са недостатъците на двойното окачване?

Не може да се отрече, че двойното независимо окачване е по-сложно – и следователно е по-скъпо – да се проектира, произвежда и поддържа от други видове окачване, включително окачването тип MacPherson. Ако една от многото части се повреди, цялата система трябва да бъде обслужвана и ремонтирана, което обикновено отнема повече време от другите системи за окачване.

Освен това, големият брой части означава, че системата с двойно окачване е по-тежка и заема повече място (хоризонтално) от другите системи на окачване.

И накрая, системата е по-трудна за адаптиране към автомобили с предно предаване, така че не е подходяща за всяка марка и модел автомобил.

И така двойното независимо окачване ли е най-доброто за моя автомобил?

За да се върнем към нашия кратък отговор, това зависи от марката и модела на вашия автомобил. За някои автомобили добавеният комфорт и производителност на двойното окачване ще компенсира допълнителните усложнения и разходи за инсталирането и поддръжката. За други автомобили обаче това или няма да е възможно, или няма да направи достатъчна разликата, за да бъде полезно.

Източник: MOOG

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!