Корозия и как се отразява на спирачните системи

29 ноември 2019, 6:00

Корозията е естествен процес, който влошава метала или неговите свойства поради реакция с околната среда. Корозията най-често я свързваме с образуването на ръжда по повърхността на металите, когато са изложени на кислород и влага. Ръждата е хидратиран железен оксид, който е страничен продукт, произведен от тази реакция. Научно това е електрохимичен процес, който връща металите в термодинамично състояние.

Корозията е изключително скъп и опасен проблем. Ако не му се противодейства, може да доведе до срутване на сгради и мостове. Медицински това може да бъде фатално, тъй като може да възникне отравяне на кръвта от корозирали метални импланти.

В автомобилните приложения корозията е агресивна поради високи нива на замърсяване и излагане на соли и химикали против заледяване. Обществото на автомобилните инженери (S.A.E) оценява степента на корозия да бъде в подобен диапазон като в морската среда (8,5 µm / година). В спирачните системи няколко компонента се произвеждат от чугун. Предимствата на отливките от чугун варират от високата устойчивост на деформация и големи коефициенти на триене. Въпреки това недостатък е, че чугунът е силно аноден (корозивен). Което е доста иронично, тъй като повечето потребители са склонни да обвиняват качеството на метала за корозията, не отчитайки, че високото съдържание на въглерод в спирачните дискове е от съществено значение за безопасно и ефективно спиране.

В области с висока влажност спирачните дискове ще корозират с по-бърза скорост отколкото в сухи райони. Този проблем се решава чрез прилагане на няколко спирания при шофиране, което ще изчисти повърхността от корозия.

Apec спирачките вървят една стъпка по-нататък в защита на спирачния диск срещу корозия със съвпадащи с ОЕ дизайна покритие на ръбовете на диска и главината. Черното покритие за ефективна защита има дълготраен и интелигентен външен вид. Няма покритие върху триещата повърхност на дисковете, което да замърсява накладките и намали тяхната ефективност. Въпреки това, корозията се превръща в проблем, когато спирачните дискове са оставени неподвижни за дълъг период от време в район, който има повече от 80% от относителната влажност.

Корозия по повърхността на спирачния диск може да доведе до увеличаване на шума и вибрациите и намаляване на ефективността на спиране. В по-крайни случаи това може да доведе до корозионна адхезия (слепване) между спирачния диск и накладката, което може да причини по-тежки щети.

Спирачните накладки също са подложени на корозия. Корозиралите плочки на накладките могат да причинят отлагане на фрикционния материал, което пък да доведе до увеличаване на шума и вибрациите, както и пълно отделяне на фрикционния материал от опорната плочка, загуба на спирачна ефективност и стабилност. За защита на накладките от корозия, Apec покрива накладката с антикорозионен слой.

Ако се премахне, това може да направи накладката, по-податлива на корозия.Компонентите около дисковете и накладките са също толкова податливи на корозия. За да се гарантира оптималната производителност, компонентите трябва да се обработват за борба с последиците от корозия.

Свободното движение е от съществено значение за ефективността на спирачките, следователно точки за контакт, които са податливи на корозия трябва да се смазват с правилната смазка. Тя трябва да може да издържа на високи температури, да е без метални добавки, за да се предотврати галванична корозия, която ще блокира елементите. Apec Braking предлагат смазка на петролна основа, която ефективно предпазва и е  напълно съвместима с ABS и ESP спирачни системи.

Освен това корозията допълнително се ускорява от определени методи и почистващи препарати, използвани за обработка на зоните около спирачните апарати (напр. в автомивките). Водоструйката може да вкара влага и кисели детергенти в тесните хлабини между спирачния диск и главината, което причинява корозия и несъответствие на диска.Въпреки че не сме в състояние да променим навиците на потребителите, има стъпки, които могат да бъдат предприети за минимизиране на образуването на корозия. По време на монтажа е необходимо прецизно почистване на повърхността на главината и защита с подходяща смазка за предотвратяване на корозия.

Водачите на супорта на спирачния апарат трябва да се разглобят, смажат  с хидрофобна смазка или лубрикант на силиконова основа и монтират със здрави маншони, за да се предотврати навлизането на влага.

Източник: Apec

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!