Използване на правилните инструменти

5 декември 2019, 13:00

Инвестирането в специализирани инструменти трябва да бъде основен приоритет за всеки професионален сервиз. Не само, че подходящото оборудване е от съществено значение за спазване на най-добрите практики от гледна точка на качеството на работа и безопасността, но също така помага да се гарантира, че механиците са в крак с нарастващите нужди на професията, тъй като превозните средства продължават да стават все по-технологични. Скот Ъруин, технически мениджър на производителя на спирачки Textar, част от TMD Friction, обсъжда значението на използването на правилните инструменти за работата. Въпреки че повечето сервизи имат добре оборудвана инструментална секция, има някои, които се опитват да „го направят“, използвайки грешно оборудване. Причината за това обикновено се свежда до разходи; правилните инструменти обаче всъщност могат да спестят пари чрез намаляване на броя на клиентите, които се връщат с оплаквания и броя на механиците, които трябва да повтарят ремонтите. Имайки това предвид, е от съществено значение бъдещите механици да разберат значението на най-добрите практики и необходимостта от създаване на качествен и разнообразен набор от инструменти, за да работят ефективно върху автомобили, които използват най-новите технологии.

Проблем, който често срещам при посещения на сервизи, е, че те пренебрегват да окачат спирачния апарат по време на процеса на работа по спирачките. Това обикновено е необходимо по време на етапа на отстраняване на ръждата, при който системата трябва да бъде почистена старателно, включително всички контактни повърхности и супорта на спирачния апарат. Ако спирачния апарат не е окачен правилно, това може да доведе до повреди с пагубен ефект върху спирачната система на автомобила. Този проблем лесно може да бъде отстранен чрез използване на подходящи куки за окачване на спирачния апарат при смяна на спирачния диск. Тези куки са много лесни за използване, широко се предлагат и са включени в гамата от инструменти на Textar. Втора нередност, която срещнах, е неизползването инструмент за връщане на буталата. Това оборудване връща назад буталата на спирачния апарат, което позволява достъп до спирачните накладки. Някои механици могат да се опитат да натиснат буталото назад с ръка, което не само може да повреди спирачната система, но и е много опасно. Ако сте начинаещ механик, няма нищо по-важно от това да се грижите за пръстите си!

Смазката е много важна

Въпреки че това не е инструмент, използването на правилната спирачна смазка може да окаже огромно влияние върху работата на спирачната система на автомобила. Неметалната спирачна смазка, като Textar Ceratec, трябва винаги да се използва за разлика от лубрикантите на медна основа, които също са широко достъпни. Наличието на метал в спирачната система може да попречи на магнитните сензори, намиращи се в системите ABS, ESP и EPB на автомобила. Ако това се случи, това може да доведе до проблеми с предупредителните светлини на таблото и блокирането на колелата – това не е ситуация, в която бихте искали да бъде вашият клиент. По време на работа може да е изкушаващо да вървите по преки пътища, особено ако имате достатъчно късмет да работите в натоварен сервиз с висока производителност, след като обучението ви завърши. Въпреки това, нищо няма да ви представи по-добре или да докажете честта си като уважаван механик повече, отколкото да се гордеете с работата си и да поставите клиента си на първо място. Изграждането на добра репутация започва с малките неща, като например използването на правилните инструменти и спазването на най-добрите практики, които, ако последвате този съвет, са принципи, които ще ви служат добре през цялата ви кариера.

Източник: Textar

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!