Решаване на мистериозни проблеми след повреда на синхронизиращия ремък / верига

28 декември 2019, 9:00

Повече от 45 години Autodata работи в тясно сътрудничество с производителите и сервизите, за да гарантира, че информацията, предоставена на техническите специалисти, е най-точната възможна помощ за обслужване, поддръжка и диагностика на превозни средства.

Чрез този задълбочен работен процес Autodata е в състояние да идентифицира общи или уникални неизправности, които биха могли да поставят много механици пред затруднения при поставяне на правилна диагноза и решения.

Autodata се среща с все по-голям брой механици, които преминават през скъпи и многократни ремонти след инцидент с повреда на ремък / верига. Това се дължи на все по-голям брой производители на оригинално оборудване (OEM), използващи сглобения разпределителен вал, известен също като кух разпределителен вал.

За да подобрят икономията на гориво, както и да допринесат за по-ниските вредни емисии, производителите на оригинално оборудване започнаха да предпочитат сглобения разпределителен вал, а не традиционния по-тежък кован разпределителен вал от чугун.

Сглобеният разпределителен вал се сглобява с помощта на ковани или синтеровани гърбици и кух стоманен вал, който може да се разширява в областта на гърбиците, като по този начин ги закрепва на мястото им (Фиг. 1).

Фиг. 1: 1. Гърбици и шийки за лагеруване; 2. Кух стоманен вал; 3. Сглобен разпределителен вал

Въпреки това, слабостта при сглобения разпределителен вал става очевидна след повреда на зъбен ремък / верига, при която е възникнал контакт между клапаните и буталата.

Тъй като разпределителният вал и гърбиците не са от една твърда конструкция от чугун, всяко непредвидено усилие върху гърбиците може да ги принуди да се разместят или при тежки условия да усучат кухия стоманен вал.

Следователно е много лесно да завършите стандартната очевидна работа след повреда на зъбен ремък / верига, но не и да отстраните повредата на разпределителния вал. Това може да доведе до лошо стартиране и празен ход, увеличени вредни емисии и в екстремни случаи могат да възникнат повторни повреди по двигателя. Всичко това е разочароващо, отнемащо време и потенциално много скъпо – както по отношение на парите, така и на репутацията.

Тези прости проверки ще ви помогнат при идентифициране на типа инсталиран разпределителен вал:

  • Погледнете отблизо гърбицата и вала: Изработена е от една обработена чугунена конструкция или гърбиците и валът са два отделни компонента?
  • Почувствайте текстурата на разпределителния вал между гърбиците: При сглобеният разпределителен вал текстурата е гладка на допир, за разлика от чугунния тип, който е груб.

В случай на повреда на зъбен ремък / верига, сега е препоръчително да проверите дали гърбиците са се разместили или кухият вал е усукан. За да направите това, някои производители на превозни средства могат да имат инструмент-шаблон, който може да бъде поставен върху гърбиците, за да се потвърди правилното подравняване.

Като алтернатива може да се извърши визуално сравнение, като се разположи нов сглобен разпределителен вал до подозрителния, претърпял авария вал. Трябва да се отбележи, че с помощта на този втори метод може да бъде трудно да се забележи незначително изкривяване в подравняването на гърбиците.

В случай, че предложените проверки са неубедителни дали гърбиците са се разместили или кухият вал е усукан, смяната на сглобения разпределителен вал трябва да се обмисли, за да се избегне повтарно отваряне на двигателя.

При всеки ремонт, свързан със синхронизиращата система на клапаните, трябва да се вземат предпазни мерки, преди двигателят да се задейства чрез стартера. Въртенето на коляновия вал на ръка два пълни оборота ще проверят дали има контакт на клапаните с буталото.

Източник: Autodata

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!