Продължителност на живота на нормални свещи

20 февруари 2020, 7:00

Износване на електрода

Електродът се износва в мястото, в което се разтоварва искрата.
Тъй като централният електрод достига високи температури, той се окислява и износва. Големината на износване на електрода варира в зависимост от точката на топене, якост, твърдост и др. свойства на материала. За да се намали количеството на това износване, електродите се произвеждат от никелови сплави, платина, иридий и други такива материали. Експлоатационният живот се удължава с висококачествени електроди.
Също така износването варира в зависимост от типа на двигателя и условията на употреба, но за нормалните свещи той е приблизително в диапазона от 0,10-0,15 мм за всеки 10 000 км пробег.

Неща, които трябва да знаете

Продължаването на използването на запалителна свещ с износени електроди натоварва допълнително запалителната бобина и може да съкрати живота й.
По-добре е да се сменят свещите по-рано, отколкото по-късно.
При използване на автомобила само за кратки пътувания или бавно шофиране може да доведе до замърсяване с въглерод или маслени отлагания.

Повишаване на необходимото напрежение за произвеждане на искрата

Необходимото напрежение (за разреждане през междината) нараства пропорционално на големината на хлабината. Това покачване на необходимото напрежение е голямо, докато острият участък в края на централния електрод се износи до известна степен (около 4 000 км). След това основният фактор е увеличаването на хлабината поради износване на електрода и повишаването на необходимото напрежение е по-малко.

Прекъсване на запалването и неговата причина

Неизправност Гориво-въздушната смес не гори. Неизправност поради искри, които не се прехвърлят между електродите на запалителната свещ.
Прекъсване на запалването Това се случва, когато напрежението, генерирано от запалителната бобина, е по-ниско от напрежението, необходимо на запалителната свещ.
Неизправност при възпламеняване Искрите се прехвърлят между електродите на запалителната свещ, но сместа въздух-гориво не се запалва и не гори.

Експлоатационен живот

Относно времето за смяна на свещта

Електродът се износва, което води до увеличаване на хлабината. Износването прогресивно нараства. Когато празнината надвиши определена граница, устойчивостта на искрата се влошава, което може да предотврати стабилно запалване на газовата смес. Когато това се случи, мощността на двигателя пада, икономията на гориво се влошава, а също и качеството на отработените газове се влияе неблагоприятно, така че е необходимо да се сменят свещите.

Физическият живот на запалителната свещ може да се отчита с преминатия пробег, докато тя не започне да се разпада. Неправилното запалване причинява не само загуба на гориво, но и неприятни вибрации и спад на мощността на двигателя. По-специално, за превозни средства с контрол на емисиите, неправилното запалване може да повреди каталитичния преобразувател, така че използването на свещ до края на нейния физически експлоатационен живот е нецелесъобразно.
Следователно като икономичен интервал за подмяна се препоръчва смяна след пробега на фигурата по-горе. (Все пак 100 000 км за платинени свещи.)

Продължителност на живота на иридиеви свещи

Не всички иридиеви свещи са с удължен пробег, има и такива, които имат същия живот като нормалната свещ: леки автомобили – 20 000 км, мотоциклети: 5000 км.

20 000 км тип – нормален срок на експлоатация

Модели, започващи с „I“

  •  IXU22C
  • IXUH22
  • IK20
  • IQ20
  • IW20
  • ITV20
  • IKH20 и т.н.
100 000 км – тип удължен пробег

Модели, започващи с „S“, „Z“, „F“, „D“ и „V“

  • VXU22
  • VXUH22
  • FK20HR11
  • SXU20HPR9
  • ZXU20HCR8
  • DK20PR-D13 и т.н.

Източник: DENSO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!