SicAlight: спирачният диск на бъдещето

9 март 2020, 13:00

Спирачният диск на SiCAlight от AC Floby предлага трайно решение, което намалява корозията и емисиите от частици. Тъй като автомобилната индустрия се движи неумолимо към електрификация, производителите се стремят да постигнат леки печалби, там където ги намерят.

Голяма част от тези усилия са насочени към алуминия, който е по-лек и по-малко корозивен от другите материали. По отношение на компонентите, алуминият се е използвал пестеливо в миналото, но има все по-голям интерес към разработването на повече алуминиеви части за електрически и хибридни автомобили, тъй като автомобилните производители се опитват да сведат теглото до минимум.

Алуминиевият спирачен диск SiCAlight от AC Floby предлага трайно решение, което намалява корозията и емисиите от частици

Спирачните дискове обикновено са изработени от чугун, но алуминият MMC (Metal Matrix Composite) предлага много предимства – не на последно място намаляването на емисиите на частици и подобрената издръжливост на компонентите, които традиционно изискват редовна подмяна.

AC Floby инвестира значително време и ресурси, за да разработи нашите алуминиеви спирачни дискове, които да бъдат по-трайни и устойчиви за околната среда. Уникално, нашите алуминиеви спирачни дискове, SiCAlight, са оптимизирана комбинация от силициеви карбиди и алуминий, създавайки безопасна и лека спирачна система, която намалява консумацията на енергия и увеличава пробега в същото време.

Корозия и емисии

В миналото основното предизвикателство за индустрията на спирачните дискове беше поддържането на производителността, като същевременно се намали износването. Но електрификацията причинява различни проблеми. Шофьорите в електрически превозни средства използват спирачките си много по-рядко и има погрешно схващане, че това е положително нещо. Но макар това със сигурност да означава, че спирачните дискове няма да се износят толкова бързо, те все още са податливи на корозия.

Традиционните спирачни дискове от чугун корозират по-бързо, когато не се използват, а пътят от козметична корозия до катастрофална загуба на основната функция е голямо главоболие за производителите.

Сега автопроизводителите разглеждат различни начини за решаване на проблема с корозията в електрическите превозни средства. Издръжливите и без поддръжка компоненти стават все по-важни – и въпреки по-високата цена на компонентите, алуминият представлява атрактивна опция поради по-лекото тегло и устойчивостта на износване и корозия. Без нужда от редовна подмяна, алуминиевите дискове представляват най-ефективната опция за целия живот на автомобила.

Друг голям проблем при спирането е приносът, който правят спирачките за създаването на емисии на частици.

Автомобилната промишленост успешно успява постоянно да намалява емисиите на отработени газове – те наистина се намаляват наполовина след края на века, но другите емисии, извън ауспуховата система, остават огромен проблем. Те остават упорито изравнени през последните две десетилетия и от 2011 г. са изпреварили емисиите на отработени газове по отношение на броя на частиците, които произвежда превозно средство.

Източник: AC Floby

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!