Бутални системи за леки автомобили

10 март 2020, 13:00

Топлинните и механични натоварвания на буталата в съвременните бензинови и дизелови двигатели отбелязаха значително увеличение, главно поради по-високите нива на специфична мощност. Освен това буталата са предназначени да увеличат ефективността на двигателя, например чрез намалено тегло и триене. Продуктовата гама MAHLE включва бутала с висока устойчивост на напрежение, които допринасят за намаляване на разхода на гориво и при двата вида изгаряне.

Бутални системи и техните компоненти

Бензинови бутала

Изискванията към буталата към бензиновите двигатели бяха завишавани през последните години. По-високите изисквания за мощност предизвикват повишени топлинни натоварвания. В същото време концепциите за намаляване на размера увеличават средното и максималното налягане, докато високоскоростните концепции ги подлагат на по-големи инерционни сили.

MAHLE предоставя години опит и иновативни решения – непрекъснато приспособява съществуващата продуктова гама към утрешните изисквания.

Ковани бутала

Най-модерното в автомобилния спорт се използва и при високомощните серийни двигатели: кованото бутало. За същата сплав те имат по-фина микроструктура в сравнение с отлятите бутала. Производственият процес води до по-голяма здравина. В резултат на това буталата могат да издържат дори на високите натоварвания в моторните спортове и в двигатели с изключително висока специфична мощност. Те вече се използват в спортни серийни превозни средства с мощност над 130 кВт / л. Друго предимство на кованите бутала е потенциалът да се произвеждат с по-тънки стени, като по този начин се намалява теглото.

Елементи за повишена мощност

Съвременните двигатели поставят по-големи изисквания от всякога към компонентите в цилиндрите: при по-високи работни температури и налягане емисиите трябва да бъдат намалени. Това изисква иновативни концепции и материали с безпрецедентно високи показатели.

Със силовия блок – състоящ се от буталото с бутални пръстени и бутален болт, цилиндровата втулка и мотовилката с лагерните черупки – MAHLE осигурява система, която предлага на клиента търговски и логистични предимства, благодарение на по-простия монтаж и оптимално координиран дизайн.

Дизелови бутала

Инжекционни налягания до 2200 бара, средни налягания до 31 бара, пикови налягания до 210 бара, специфична мощност до 100 кВт на литър и все по-ниски емисии на отработени газове – това са настоящите изисквания за съвременния дизелов двигател в лекия автомобил.

За да се преодолеят тежките натоварвания поради високите температури и налягания, MAHLE разработи дизелови бутала за леки автомобили, изработени от алуминий, както и дизелови бутала, изработени от стомана.

Източник: MAHLE

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!