Китайска фирма за микробуси без шофьори отчита увеличение на търсенето сред огнища на вируса

12 март 2020, 17:00

Коронавирусът затрудни много компании в Китай и по целия свят. Neolix, бизнес с доставка без шофьори, базиран в Пекин, не е сред тях – всъщност се наблюдава скок в търсенето.

Стартъпът, който привлече клиенти, включително Alibaba Group Holding, Meituan Dianping и JD.Com, е резервирал поръчки за повече от 200 автомобила през последните два месеца; дотогава той е произвел само 125 бройки, тъй като производството е започнало миналия май, заяви в интервю основателят Ю Енюан.

Превозните средства на Neolix се използват за доставка на медицински материали в болници, включително в Ухан, в епицентъра на огнището.

На фона на вирусното безпокойство, което смути бизнеса и веригите за доставки, Китай се стреми към автономен транспорт и бъдещето на доставките получава неочакван тласък. Малките микробуси на Neolix помагат на клиентите да намалят физическия контакт и да се справят с недостига на работна ръка, причинен от продължителни карантини и ограничения за пътуване.

Превозните средства на Neolix се използват за доставка на медицински консумативи в болници, включително в Ухан, в епицентъра на огнището. Неговите микробуси се използват и за подпомагане на дезинфекцията на улиците и доставка на храна на хора, които работят на предните линии, за да ограничат разпространението на вируса, каза Ю.

„Търсенето нараства след избухването на вируса и по-важното е, че възприятието на хората към доставката без шофьори преживя пълен обрат на 180 градуса“, ​​каза Ю. „Хората осъзнават, че такива превозни средства могат да свършат нещата, когато е рисковано за човешкото здраве.“

Регулаторни бариери

Преди три години милиардерът Джак Ма прогнозира, че Китай ще има един милиард доставки на ден в рамките на десетилетие и че комерсиализацията на технологията без куриер и шофьор може да даде тласък за автономните превозни средства, превозващи пътници. И все пак има ограничения за използването на такива превозни средства на обществените пътища. По време на безпрецедентната епидемия от вируса се облекчават регулаторните бариери, тъй като пътищата са празни.

Местните власти в Китай предлагат стимули за финансиране на покупка и експлоатация на микробуси за доставка без шофьори в техните юрисдикции за до 60 процента от цената, според Ю. Правителствените субсидии ще ускорят въвеждането на автомобилите, според компанията, която очаква да продаде 1000 бройки през тази година.

Автономни микробуси

Развитието на автономни микробуси се ускорява не само в Китай. Компанията за роботизирани средства за доставка Nuro, съперникът на Neolix в САЩ, спечели първото федерално одобрение за безопасност за целенасочено самоуправляващо се превозно средство миналия месец, проправяйки пътя на своите планове да доставя хранителни стоки автономно в кварталите. Одобрението, валидно в продължение на две години, показва, че регулаторите в Министерството на транспорта смятат, че специално построените автомобили-роботи могат да започнат да се движат по пътищата в САЩ

Въпреки това някои наблюдатели в бранша са по-предпазливи за перспективите в близко бъдеще. Сравнително ниските разходи за труд в Китай могат да подкопаят насърчаването на автономните доставки за известно време, заяви Куи Донгшу, генерален секретар на Китайската асоциация за пътнически автомобили, който вижда настоящото търсене като временно.

Формират се нови навици и са необходими нови възможности. Моделът на потребление се измести и това вероятно ще се разглежда като основен набор от възможности в новия нормален, след коронавирусен свят.

Източник: Bloomberg

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!