Коронавирус: Препоръки за автосервизи

23 март 2020, 13:00

Рискът от разпространение на коронавирус не се ограничава до търговски помещения или други места, където повече хора присъстват заедно. Също така са застрашени области като автосервизите, където клиентите контактуват. Ето защо сме подготвили списък с препоръки, които могат да помогнат за защита на здравето на приемчиците, механиците и клиентите в сервизите.

Автосервизът е специфично място по свой начин, но обикновено тук има много хора. Следователно, както на всяко работно място, трябва да се предприемат превантивни мерки за намаляване на риска от разпространение на вируса.

Въз основа на препоръките на Министерството на здравеопазването и знанията за спецификата на работата по ремонт на автомобили сме подготвили няколко препоръки, ограничаващи разпространението на коронавирус:

  1. Когато пристигне клиент, трябва да се опитваме да го посрещнем без ръкостискане.
  2. Трябва да държим на известно разстояние от клиента (повече от 1-1,5 метра).
  3. Стараем се да поддържаме работното място чисто и хигиенично:
    – местата, с които контактуваме, включително офиси, плотове и маси, дръжки за врати, превключватели на светлините, парапети и други предмети (напр. телефони, клавиатури), трябва редовно да се избърсват с дезинфектант или почистващ препарат
    – всички често използвани места, като тоалетни или общи части, трябва да се мият редовно и обилно с вода и препарат.
    – В тази ситуация също си струва да избършете инструментите, ако става дума за по-голям автомобилен сервиз с повече служители, използващи същото оборудване.
  4. Мийте ръцете си често и старателно. На ясно видимо място публикувайте информация за това как да миете ръцете си правилно. Инсталирайте дезинфектанти на много места и редовно ги зареждайте. Уверете се, че не само служителите, но и клиентите имат достъп до места, където могат да мият / дезинфекцират ръцете си.
  5. Ако е възможно, ограничете тестовите изпитвания на автомобилите на клиентите. Ако превозното средство на клиента трябва да бъде докарано до сервиза, първо трябва да дезинфекцираме интериора на автомобила. Както знаем, бактериите и вирусите се придържат към повърхността. Собственикът на сервиза може сам (или да поиска от клиента) да почисти критичните места с дезинфектант спрей / аерозол и хартиени кърпи. Областите, които най-често се докосват с ръце, трябва да се почистват, т.е. волана, скоростния лост, ръчната спирачка, вътрешната и външната дръжки на вратата.
  6. Уверете се, че частите, необходими за ремонт, са избрани правилно. Не купувайте резервни части на склад, като някои от тях трябва да бъдат върнати. По този начин ще уважавате работата на шофьорите, които са по-податливи на инфекция при доставката.
  7. Поръчайте резервни части  чрез интернет или по телефон . В същото време препоръчваме да не посещавате лично клоновете на дистрибуторите и магазините за резервни части.
  8. Ако имате платежен терминал, приемайте плащания само с кредитна карта. Ако вече сте принудени да приемате пари, проявете изключително внимание при работа с банкноти и монети. След приключване на транзакцията измийте ръцете си и посъветвайте клиента да направи същото.
  9. Предоставяне на информация на служителите и клиентите: напр. различни листовки, показващи начини за постъпване с повишено внимание.
  10. Обърнете  специално внимание да не докосвате с ръцете си устните, носа и очите, докато кашляте и дишате.

Били ли сте в контакт с човек, заразен с коронавирус SARS-CoV-2 и не сте сигурни дали може да сте се заразили? Първо, помислете дали :

  •  сте били в пряк контакт с болен човек на разстояние по-малко от 2 метра повече от 15 минути;
  • говорихте ли лице в лице дълго време;
  • заразеният човек принадлежи към група от ваши близки приятели или колеги;
  • вие сте били в контакт с хора, живеещи в едно и също домакинство с болен или в същата хотелска стая.

Препоръчват се допълнителни предпазни мерки за почистване от персонала, когато работник е заразен с коронавирус:

  • използване на ръкавици за еднократна употреба и маска за лице за еднократна употреба;
  • измиване и дезинфекция на ръцете след приключване на дейността и отстраняване на ръкавиците и маската;
  • изхвърляне на маската и ръкавиците директно в кошчето за отпадъци.

Автосервизите трябва да сведат до минимум контакта с клиентите. С механиците, които наскоро са били в чужбина, трябва да бъдете особено внимателни. Помислете за временно ограничаване на работата на тези хора в сервиза.

Ако имате някакви предложения как да се справите с опасностите от коронавирусната инфекция в автосервизите, напишете ги в коментарите под статията.

Източник: motofocus.sk

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!