Система за мониторинг на налягането в гумите (TMPS) – I част

30 март 2020, 7:00

От края на 2014 г. всички нови превозни средства имат система за наблюдение на налягането в гумите като стандарт. Тя сигнализира за недостатъчно налягане в гумите и предпазва водача от увеличен разход на гориво и повреди на гумите. В тази и следващи публикации ще представим подробности, свързани със съответните варианти на системата, практически съвети за смяна на гуми и важна информация, която трябва да се вземе предвид при монтажа на гумите.

Налягането в гумите е основен фактор за безопасност на превозното средство. Най-често повредите на гумите могат да бъдат причинени от постепенна загуба на налягане. Това често се забелязва от водача на автомобила, когато е твърде късно. Недостатъчното налягане в гумите причинява увеличен разход на гориво и лоши характеристики на управление. Повишената температура на гумите и по-голямото износване също са свързани с тази причина. Недостатъчното налягане в гумата може да доведе и до внезапно спукване на гумата. Това е изключително висок риск за безопасността за всички, които са в превозното средство. Ето защо системите за мониторинг на налягането в гумите (TPMS) са задължителни от ноември 2014 г. за всички нови превозни средства в ЕС.

Афтърмаркет пазара на части също предлага различни системи за преоборудване. Системите за контрол на налягането в гумите следят налягането и температурата на гумите. Необходимо е всички механици в сервиза да се запознаят с тази тема, тъй-като дори по време на смяна на колелата, липсата на познания за системите може да доведе до повреждането им.

Разграничаваме две принципно различни системи: Системи за косвено и директно наблюдение на налягането в гумите.
1. Индиректна система за наблюдение на налягането в гумите

В индиректните измервателни системи налягането се следи с помощта на ABS сензорите на автомобила. Контролният блок ABS разпознава загубата на налягане в гумата чрез различната обиколка на търкаляне. Гума с ниско налягане на въздуха прави повече обороти от тази с правилното въздушно налягане. Тези системи обаче не са толкова прецизни като системите за директно измерване и изискват загуба на налягане от около 30% преди да има предупредително съобщение.

Предимството е сравнително ниската цена, тъй като могат да се използват многобройни компоненти на превозни средства, които вече са на място. Единствените необходими неща са адаптиран ABS софтуер и допълнителен дисплей в таблото.

2. Директна система за наблюдение на налягането в гумите

Директни системи са значително по-прецизни, но също така са по-сложни и поради това са по-скъпи. Тук сензор с батерия е разположен във всяко колело. Той измерва температурата и налягането на гумата и прехвърля измерваните стойности безжично на контролния блок за гумите и / или на дисплея. Една или повече антени предават радиосигнала.

Директните системи сравняват налягането в гумите с референтната стойност, съхранявана в контролния блок. Те имат предимството, че загубите на налягане на няколко гуми могат да бъдат открити едновременно. Това обаче означава, че след смяна на гумата може да е необходимо повторно регулиране (калибриране) или повторно кодиране на сензорите.

Друг недостатък на системите за директно измерване е, че батериите трябва да бъдат сменени след около. 5 – 10 години. Тъй като, в зависимост от производителя, те са вградени в сензорите, това често означава пълна подмяна на сензорния блок.

Ако батериите трябва да бъдат сменени, това се показва своевременно от дисплея, което означава, че се избягва внезапна повреда в системата.

В следващите материали ще намерите подробности за системите на различните производители и техните компоненти, практически съвети, информация за поддръжка и калибриране и др.

Следва продължение по темата.

Източник: Hella

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!